Economia 04/11/2020

Les contractacions ja cauen un 31% a Catalunya en l'últim any

A l'octubre hi havia un 25% més d'aturats que en el mateix mes del 2019

Paula Solanas Alfaro
3 min

BarcelonaLa pandèmia no només ha deixat més persones a l'atur en l'últim any, sinó que també ha frenat la contractació de nous treballadors. A l'octubre -marcat per les noves restriccions per contenir l'avanç del virus- es van signar 220.439 contractes a Catalunya, gairebé un 31% menys respecte als 318.824 que es van formalitzar en el mateix mes del 2019. Des de l'abril, mentre la corba d'aturats creixia, aquesta altra s'ha mantingut molt més baixa que en anys anteriors.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'octubre va tancar amb 6.358 aturats més registrats a Catalunya, segons les dades publicades aquest dimecres pel ministeri de Treball. Així doncs, el total de desocupats inscrits a les llistes del SOC se situa en 484.559, i en l'acumulat de l'any ja hi ha un 25% més d'aturats que el 2019. Tot i això, la lectura de la Generalitat sobre aquestes dades és optimista, i assegura que el mercat de treball està "aguantant" més del que s'esperava.

El secretari de Treball, Josep Ginesta, ha assegurat durant la roda de premsa per valorar l'estadística que l'impacte de les restriccions del Govern (com ara el tancament de la restauració i els centres d'estètica) és inferior al previst. "Estem en condicions d'afirmar que el mercat de treball està resistint els rebrots i els cops de la pandèmia", ha assegurat el número dos de Treball.

Catalunya va ser la tercera comunitat autònoma on més es va notar aquest repunt de l'atur a l'octubre, per darrere d'Andalusia (9.506 nous aturats) i les Canàries (8.207). Només tres territoris van acabar el mes amb una caiguda de l'atur: el País Basc, el País Valencià i Múrcia.

Al conjunt de l'Estat, la tendència també va ser d'increment del nombre de desocupats, amb 49.558 persones inscrites als serveis d'ocupació, que resulten en un total de 3.826.043. No obstant, el ministeri que lidera Yolanda Díaz ha destacat que es tracta del segon augment més baix en aquest mes dels últims 13 anys. El govern espanyol també ha tret pit de les dades d'afiliació a la Seguretat Social, ja que a l'octubre es van registrar 113.974 cotitzants més que en el mes anterior, i la xifra global se situa en 18,9 milions d'afiliats.

El catedràtic de dret del treball de la UB Jordi García recorda, però, que les dades de l'octubre no poden recollir l'impacte real de les noves restriccions de la pandèmia perquè no inclouen els treballadors afectats per expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO). "No hi ha una lectura optimista", indica. A més, apunta que alguns d'aquests acomiadaments temporals poden convertir-se en definitius. Si es té en compte que la clàusula dels ERTO blinda els llocs de feina fins a sis mesos després, en el cas de treballadors que sortissin dels expedients al maig o al juny aquest termini pot haver caducat o estar a punt de fer-ho. "Si fem servir la interpretació més literal, hi ha empreses que ja poden acomiadar", afirma García.

Preocupació per l'atur juvenil

D'altra banda, els sindicats CCOO i UGT han advertit aquest dimecres que aquest increment de l'atur impacta, precisament, contra els col·lectius més vulnerables. En declaracions a l'ACN, la secretària de política sindical de la UGT, Núria Gilgado, s'ha mostrat preocupada per la situació que viuen les persones joves, les més grans de 45 anys i els immigrants, i ha avisat sobre la poca cobertura de les prestacions a Catalunya.

De la mateixa manera, CCOO ha subratllat que més del 40% de la pujada de l'atur a l'octubre ha afectat els menors de 25 anys, i ha fet una crida a reforçar els serveis públics per agilitzar els tràmits de les ajudes i reforçar les polítiques d'ocupació.

Al setembre la davallada del turisme va deslluir una lleu millora del mercat laboral, després que l'atur caigués per primer cop des del 2008 en aquest últim mes de temporada estival. Tot i així, aleshores la caiguda del nombre de desocupats encara era lleu i la creació d'ocupació es va centrar sobretot en sectors com l'educació, que aquest octubre també ha tingut un bon comportament, o l'agricultura, amb la collita de productes com el raïm. "Les contractacions han baixat de manera extraordinària i hi ha un perfil molt baix de cara a la campanya de Nadal", insisteix el catedràtic Jordi García.

stats