Finances

Fitch millora la qualificació del deute de la Generalitat

L'agència considera que la consolidació del FLA millora la capacitat financera de les autonomies

2 min
Fitch

BarcelonaL'agència de qualificació Fitch ha incrementat el ràting de la Generalitat pel suport permanent del fons de liquiditat autonòmic (FLA) estatal a les comunitats autònomes, segons ha informat la companyia nord-americana en una nota.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així, la nota que Fitch dona a la Generalitat passarà de ser BBB- a la immediatament superior, BBB, ambdues considerades com un grau d'inversió "mitjà-baix". Aquesta mesura reforça els arguments de la consellera d'Economia, Natàlia Mas, que defensa que Catalunya podria tornar a emetre títols propis de deute al mercat. El 2021 Fitch ja va incrementar la qualificació del deute català des de BB, considerada com a bo porqueria, fins a BBB-.

El FLA és un fons de l'Estat que les comunitats autònomes que no tenen accés als mercats utilitzen per finançar-se, i que després han de retornar pagant un interès. Una crítica habitual de governs com el català i el valencià és que es tracta d'un mecanisme injust, perquè consideren que el sistema de finançament els desafavoreix i els obliga a demanar al FLA uns diners que haurien de rebre directament.

Consolidació del FLA

"El canvi en l'enfocament del ràting reflecteix el punt de vista de Fitch que el mecanisme de suport de liquiditat (que representa un 58% del deute total de les regions espanyoles) per part del govern central espanyol és ara un element estructural del marc institucional, ja que ha estat en funcionament durant més de deu anys", indica l'agència en una nota. És per això que, en referència al FLA, Fitch considera que "les mesures de suport originalment havien de ser temporals" i depenien d'"una reforma del sistema de finançament" i estaven orientades a donar suport financer a les comunitats amb més problemes.

"Fitch creu que les comunitats autònomes espanyoles ara es poden beneficiar d'un augment per sobre del mínim anterior de BBB- si els seus perfils de crèdit són prou forts", afegeix.

Al desembre una altra agència nord-americana, DBRS Morningstar, ja va millorar la perspectiva de la nota del deute català de "neutral" a "positiva" per la possibilitat que el govern espanyol condoni part del deute de la Generalitat amb el FLA.

stats