Comptes públics

L'agència de qualificació DBRS millora la perspectiva del deute de la Generalitat

Justifica la decisió per la condonació de part del deute amb el FLA i la millora de relacions amb l'Estat

2 min
La consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaL'agència nord-americana de qualificació DBRS Morningstar ha millorat la perspectiva del deute de la Generalitat, segons ha informat la companyia. Així, la qualificació de Catalunya es manté amb la nota BBB, però passa de tenir una perspectiva "estable" a "positiva", gràcies a la futura condonació d'almenys el 20% del deute amb el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) i la "normalització" de les relacions amb l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"La condonació de deute que el govern central previsiblement implementarà a les comunitats autònomes espanyoles com a conseqüències del recent acord polític entre el Partit Socialista Obrer Espanyol, de centre-esquerra, i el partit independentista català Esquerra Republicana de Catalunya, podrà alleugerir l'elevat pes del deute de Catalunya", apunta DBRS Morningstar en una nota publicada aquest divendres.

El canvi de perspectiva sovint és un pas previ a la millora de la nota. En aquest sentit, la nota de la Generalitat "podria ser revisada a l'alça si el mecanisme de condonació de deute s'implementés i permetés una reducció ràpida i substancial del deute de Catalunya i, alhora, la relació política i institucional entre Catalunya i el govern central continua avançant cap a la normalització", afegeix el document.

De fet, el març del 2022 DBRS Morningstar ja va incrementar el ràting de Catalunya per treure'l de la categoria d'escombraries per arribar al BBB actual, el primer nivell dels considerats graus d'inversió; és a dir, que recomana invertir-hi. La sortida de la categoria d'escombraries era un dels passos indispensables perquè la Generalitat pogués tornar a emetre deute propi als mercats, una reivindicació tant de l'actual consellera d'Economia, Natàlia Mas, com del seu predecessor, Jaume Giró, tot i que el Govern encara no ha rebut el vistiplau indispensable de l'executiu de Pedro Sánchez.

Tanmateix, DBRS Morningstar no va ser la primera agència a apujar la nota de Catalunya. El juliol del 2021, Fitch ja va augmentar la qualificació de la Generalitat de BB, dintre de la categoria d'escombraries, a BBB-, considerada d'inversió. Una tercera agència internacional, Moody's, manté els bons catalans dintre de la categoria d'escombraries, mentre que l'altra gran companyia del sector a escala mundial, Standard & Poor's, no avalua el deute de l'administració catalana.

Reducció del dèficit

En la nota d'aquest divendres, DBRS Morningstar també obre la porta a una millora del ràting català si la Generalitat "continua la seva consolidació fiscal" cap a eliminar el dèficit pressupostari –la previsió per als comptes del 2024 serà del 0,1%, segons el departament d'Economia–, si millora les condicions per sostenir el deute actual a llarg termini o si millora el ràting del Regne d'Espanya que, en tant que estat, actua com a garant del deute als mercats. "Combinada amb una perspectiva fiscal més favorable, amb el suport de l'esperat retorn de la llei d'estabilitat pressupostària, el rendiment fiscal i creditici de Catalunya podria millorar substancialment", indica l'agència.

stats