Comptes públics

La Generalitat rep un crèdit de 430 M€ del Banc Europeu d'Inversions

El préstec té unes condicions més favorables que el FLA i es destinarà a finançar projectes d'energia, aigua i infraestructures

2 min
Seu del Banc Europeu d'inversions a Luxemburg

BarcelonaLa Generalitat ha obtingut un crèdit de 430 milions d'euros del Banc Europeu d'Inversions (BEI) per a projectes d'infraestructures energètiques, hídriques, tecnològiques i de transport, segons ha publicat el mateix BEI i ha confirmat el departament d'Economia del Govern.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els projectes que rebin aquests fons hauran d'estar cofinançats per l'administració catalana juntament amb el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) de la Unió Europea i poden sumar fins a 1.434 milions d'euros (és a dir, el crèdit pot arribar a cobrir un 30% del cost). Segons expliquen fonts del departament d'Economia, les inversions que rebin diners d'aquest préstec han de tenir un marcat caràcter mediambiental i de modernització de l'economia, objectius principals del banc europeu. Així, el Govern podrà destinar aquests fons a projectes energètics (gas, electricitat i subministrament d'aire condicionat); de tractament, subministrament i gestió d'aigua; de construcció d'infraestructures; de telecomunicacions; de ciència i tecnologia, i de serveis socials i públics, segons el mateix BEI.

El govern català no ha especificat quines futures inversions es finançaran a través d'aquest crèdit, però apunta que pot destinar-se a projectes de modernització de regadius, millora d'embassaments o obres d'instal·lació d'infraestructures relacionades amb les energies renovables, per exemple.

Millor que el FLA

El crèdit de 430 milions ofereix unes "condicions millors" que el fons de liquiditat autonòmic (FLA), el mecanisme del govern espanyol per finançar el deute de les comunitats autònomes. Els diners que presta el FLA s'han de retornar en dotze anys, mentre que el BEI permet pagar-los en un període de dinou anys amb quatre inicials de carència, segons fonts d'Economia. És a dir, la Generalitat no haurà de començar a tornar els fons fins al cap de quatre anys de rebre'ls. Pel que fa als interessos, el BEI els cobra més elevats, però justament el fet que es puguin retornar els diners amb més temps fa que les condicions siguin més favorables per a la Generalitat.

El Govern ha negociat directament amb el BEI, unes converses que asseguren que han sigut fluides i que no han presentat cap escull destacable. Malgrat això, com sempre passa amb el finançament de les autonomies, el consell de ministres haurà d'aprovar el crèdit abans de la signatura, una mesura que les mateixes fonts qualifiquen de "tecnicisme" i que, per tant, no haurà de suposar cap obstacle per part de Madrid: "Al final, són diners que el govern català no demanarà al FLA", recorden.

De fet, el govern espanyol ha postulat oficialment l'actual vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, per ocupar la presidència de l'organisme, que actualment ocupa l'alemany Werner Hoyer.

stats