Comptes públics

Moody's millora la perspectiva de les finances catalanes

La qualificació de l'agència respecte a la Generalitat passa d'"estable" a "positiva" per la situació fiscal

P. S. A.
2 min
Imatge d'arxiu de la seu de Moody's a Nova York.

BarcelonaL'agència de qualificació de risc Moody's ha canviat la perspectiva de Catalunya, d'estable a positiva, alhora que manté les seves notes per al deute de la Generalitat. Segons ha informat l'entitat aquest divendres, també ha millorat la perspectiva d'una desena de comunitats autònomes i d'ajuntaments com els de Barcelona i Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Moody's ha explicat que aquest canvi en la perspectiva de Catalunya es deu a la previsió que la situació fiscal hi millori en els pròxims tres anys. Així i tot, indica que encara observa nivells elevats i persistents de dèficit i deute més alts que en altres territoris.

L'agència considera que Catalunya podria millorar encara més si l'acord entre el PSOE i ERC per condonar una part del deute de la Generalitat amb el fons de liquiditat autonòmic (FLA) tira endavant. "Aquesta proposta té el potencial de reduir el llast del deute de Catalunya del 227% registrat el 2023 a prop del 190%", remarca l'entitat. A més, indica que l'estalvi que es podria aconseguir en interessos contribuiria a la consolidació fiscal de Catalunya.

La decisió de Moody's es produeix després que l'agència de qualificació Fitch incrementés el ràting de la Generalitat a principis de mes. En aquest cas, també justificava el canvi pel suport del FLA a les comunitats autònomes. Així, la nota de Fitch per a Catalunya va passar de ser BBB- a la immediatament superior, BBB, totes dues considerades com un grau d'inversió "mitjà-baix".

Impacte dels fons europeus

A més d'una millora en la situació fiscal dels governs autonòmics i locals espanyols en els pròxims dos o tres anys, els pronòstics de Moody's apunten que els seus saldos operatius bruts milloraran i es reduiran les càrregues de dèficit i deute. L'agència també espera que els fons Next Generation de la Unió Europea tinguin un impacte positiu en les economies locals, que es reflectirà a partir del 2024.

D'altra banda, en el seu informe Moody's assenyala que si les perspectives de creixement econòmic d'Espanya a mitjà termini fossin més elevades "i menys volàtils" del que es calcula actualment, l'augment dels ingressos tributaris "podria ser més significatiu" i contribuiria a un augment de les transferències estatals a les comunitats i ajuntaments superior al previst.

stats