Comptes públics

Tret de sortida als pressupostos: el Govern aprova el sostre de despesa per al 2024

El topall de despesa de la Generalitat es fixa en 36.684 milions d'euros, un 5,5% més

2 min
La portaveu del Govern, Patrícia Plaja

BarcelonaEl Govern dona el tret de sortida dels pressupostos de Catalunya per al 2024 amb l'acord del sostre de despesa no financera i no finalista, que ha fixat en 36.684 milions d’euros per al pròxim exercici. Aquesta quantitat marca el límit d’assignació de recursos pressupostaris, d’acord amb l’escenari d’ingressos, el compliment de la normativa d’estabilitat pressupostària i els criteris del Sistema Europeu de Comptes (SEC 2010). Així ho ha anunciat aquest dimarts la portaveu del Govern, Patricia Plaja, durant la roda de premsa posterior al consell executiu. Plaja, a més, ha assegurat que volen començar les converses per negociar els comptes amb els partits que hi han donat suport en anteriors ocasions, però també amb Junts i la CUP. "No puc donar un calendari, però la intenció és no demorar-ho, en els propers dies o setmanes", ha afirmat la portaveu, que ho ha desvinculat del calendari de la investidura.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El gruix dels ingressos correspon a les bestretes i la liquidació del model de finançament. Fins al moment, "aquestes dades no han estat facilitades pel ministeri d’Hisenda i, per tant, l’import consignat és una estimació pròpia", expliquen des del Govern. Així doncs, en conjunt, la previsió d’ingressos de la Generalitat per al 2024 ascendeix a 35.330 milions d'euros, un 12,5% més que el 2023, quan va ser de 31.408 milions.

Pel que fa al dèficit autoritzat, Plaja ha explicat que el ministeri d’Hisenda tampoc no ha convocat el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) per comunicar l’objectiu de l’any vinent i, per tant, "s’ha utilitzat la dada del -0,1% del PIB prevista en el pla pressupostari 2024 remès per l’Estat a la Comissió Europea".

Fons extraordinaris

D'aquesta manera, la previsió d’ingressos, juntament amb el marge de dèficit i els ajustos SEC, situen el sostre de despesa per al 2024 en aquests 36.684 milions, un 9,6% més que el 2023, quan va ser de 33.481. Alhora, però, el Govern preveu dotar un fons extraordinari de salut per un import inicial de 800 milions d'euros, "amb l’objectiu de normalitzar la despesa desplaçada sanitària".

Així doncs, excloent l’import d’aquest fons i l’impacte dels interessos del deute, l’increment efectiu de la despesa respecte al 2023 se situa en el 5,5%, cosa que suposa un augment de 1.811 milions d'euros. Amb tot, Plaja ha recordat que el sostre de despesa fixat aquest dimarts està subjecte a modificacions en els ingressos tributaris, increments o reduccions de les transferències de l’Estat destinades al finançament de les competències transferides, canvis en els ajustos SEC o qualsevol altra variació rellevant dels ingressos o de l’objectiu de dèficit.

stats