Crisi del deute
Economia 18/03/2013

El Parlament xipriota ajorna la decisió sobre el 'corralito' fins dimarts

La cambra es reunirà després d'una videoconferència amb l'Eurogrup. El govern només té majoria per un escó i un diputat ja ha anunciat que trencarà la disciplina

Efe
2 min
Cues en un caixer de Nicòsia, la capital xipriota. BARBARA LABORDE / AFP

NicòsiaEl Parlament xipriota ha ajornat fins dimarts a la tarda la votació del paquet de mesures aprovades per l'Eurogrup per al rescat financer del país, que inclouen un impost a tots els dipòsits privats, una mesura que ha desencadenat la ira popular. Segons els mitjans locals, el govern ha demanat més temps per celebrar una reunió de l'Eurogrup per videoconferència, en què s'ha de valorar l'última proposta dels socis de l'euro, que rebaixa fins al 3% la taxa a pagar per part dels estalviadors amb menys de 100.000 euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Diumenge ja hi va haver un primer ajornament per l'escàndol polític i social causat per la decisió de l'Eurogrup de fer pagar als estalviadors una part del rescat del país, de 10.000 milions d'euros. La UE reclama que els dipòsits superiors a 100.000 euros tributin un 9,9%, i els inferiors, un 6,7%.

El president xipriota, el conservador Nikos Anastasiadis, està reunit amb el seu gabinet i s'ha de veure també amb els caps dels partits que donen suport al govern i també amb l'oposició. El partit de govern, DISY, i el seu soci, el centrista DIKO, amb 20 i 8 escons respectivament, tenen majoria absoluta per un sol vot, en un Parlament amb 56 escons. Per tant, si un sol diputat trenca la disciplina de vot, les mesures del rescat quedarien rebutjades. Un diputat de DIKO ja ha anunciat que votarà en contra i dos més han dit que no tenen decidit el sentit del seu vot.

Des que es va anunciar la mesura, la matinada de dissabte, milers de xipriotes fan cua als caixers automàtics per retirar els seus estalvis. Els bancs estaran tancats i les transferències, prohibides, almenys, fins dimecres. En un discurs televisat diumenge, el president va afirmar que l'Eurogrup l'havia sotmès al xantatge: o el 'corralito' o la fallida.

stats