Economia 25/06/2021

La Defensora del Poble de la UE investiga el fitxatge de l'exvicepresidenta del BEI per Iberdrola

O'Reilly demana informació a l'entitat sobre les possibles portes giratòries

2 min
Emma Navarro en una imatge d'arxiu quan era directora general del Tresor.

BarcelonaMolt s'ha parlat de les portes giratòries que porten expolítics a càrrecs en empreses energètiques. Ara la Defensora del Poble de la Unió Europea, Emily O'Reilly, ha obert una investigació sobre el fixatge per part d'Iberdrola d'Emma Navarro, que va ser vicepresidenta del Banc Europeu d'Inversions (BEI). La Defensora del Poble Europeu vol saber si hi ha conflicte d'interessos. La investigació es centrarà en saber si Iberdrola havia rebut préstecs del BEI.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La Defensora del Poble ha enviat una carta al president del BEI, Werner Hoyer, en la qual li notifica que la investigació que ara ha obert examinarà les regles ètiques de l'entitat. A més, demana al BEI documents sobre la seva decisió d'aprovar que Emma Navarro anés a l'elèctrica espanyola. També demana informació sobre les relacions que Emma Navarro va mantenir amb Iberdrola quan era al banc. La investigació de la Defensora del Poble és conseqüència d'una denuncia presentada pels eurodiputats Ernest Urtasun, de Catalunya en Comú, i l'alemany Sven Giegold, tots dos inscrits en el grup dels Verds de l'Eurocambra.

Emma Navarro va ser secretària del Tresor i presidenta de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) durant els governs de Mariano Rajoy, i després cap de gabinet de Luis de Guindos durant un temps, quan va aterrar al BCE. Però el pas a Iberdrola no és un cas aïllat. L'elèctrica ha fitxat diferents expolítics, des de l'exministre Ángel Acebes per al consell de l'elèctrica fins a l'exministra Isabel García Tejerina per al consell de Neoenergia (la filial del Brasil), passant per l'exministra Fátima Báñez per a la filial de Mèxic o l'exdirector del Centre Nacional d'Intel·ligència, Félix Sanz Roldán, com a assessor del president de l'elèctrica.

Possible imputació

Aquesta investigació de la Defensora del Poble de la UE no és l'únic problema per a Iberdrola. El jutge de l'Audiència Nacional que investiga el denominat cas Villarejo ha donat deu dies als fiscals perquè informin sobre si cal imputar la companyia elèctrica. El president d'Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, ja ha sigut imputat pel magistrat Manuel García-Castellón per investigar si hi ha delicte en la contractació de l'excomissari José Manuel Villarejo.

El president de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Rodrigo Buenaventura, ha advertit aquest divendres del "desgast reputacional" per a les grans companyies que suposen imputacions com la del president d'Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán.

stats