Obituari

Adeu al Puig darrere la creació de l'encenedor Clipper

Mor Josep Maria Puig, últim representant de la segona generació de la nissaga del grup perfumer

2 min
Josep Maria Puig, en una imatge d'arxiu

BarcelonaAlgunes històries sobre la família Puig expliquen que el fundador de la nissaga, Antonio Puig Castelló, poc abans de morir va congregar els seus quatre fills i els va dir: “Mantingueu-vos units. La unió és i serà la vostra força”. D’aquells quatre fills, el darrer que quedava amb vida, Josep Maria Puig Planas, acaba de traspassar, i amb ell s’ha extingit el darrer vestigi de la segona generació d’empresaris de la casa de perfumeria Puig.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El patriarca havia creat el negoci el 1914 i l’havia fet créixer amb marques mítiques com Agua de Lavanda, nascuda en plena postguerra. Quan va morir, el 1979, els fills van repartir-se les tasques a dins del negoci familiar, i Josep Maria Puig va assumir la gestió de les firmes participades, on destacava Flamagas (fundada el 1959); és a dir, va ser l’únic dels quatre germans que no va tenir les fragàncies com a epicentre de la seva activitat. Abans havia estudiat dret –tenir un títol universitari era un requisit imposat pel pare a tots quatre deixebles– i a la dècada dels seixanta va ser professor, fugaçment, de l’Escuela de Mandos Intermedios de Barcelona, on es formaven, entre d’altres, futurs comercials.

La firma Flamagas encara perviu i ho fa amb bona salut. Sempre ha estat dedicada a fabricar encenedors, i entre les seves creacions brillava amb llum pròpia el Clipper, un aparell cilíndric de plàstic de colors que va resultar un gran èxit. Sota la seva direcció, i posteriorment la dels seus fills (la branca Puig Alsina), van arribar a ser un dels primers fabricants mundials d’encenedors, a més de tenir un peu posat en el món de la papereria gràcies a l’adquisició, el 1998, d’Industrias Masats (Alpino, Dacs, Plastidecor). A banda de Flamagas, Josep Maria Puig també va formar part del consell d’administració d’altres empreses del grup familiar, en què, a banda dels negocis del perfum, hi ha els laboratoris Isdin, compartits amb la família Esteve.

Puig va ser membre de la tercera junta directiva del Cercle d’Economia, la que va regir els destins de l’entitat entre el 1965 i el 1969. Avui el seu nebot Marc Puig Guasch és també membre de la junta de l'entitat. I com que la relació dels Puig amb el món de la vela és molt estreta –han estat i són patrocinadors d’innombrables competicions d’aquest esport– també va presidir el Club Vela Calella, al Maresme.

stats