Elvira Nabiúl·lina, la cara més occidental del règim de Putin

La governadora del Banc Central rus va fer el possible per preparar l'economia russa per a una nova onada de sancions

3 min
La governadora del banc central rus, Elvira Nabiullina, amb una de les seves famoses agulles de pit, en una imatge del 2020.

BarcelonaElvira Nabiúl·lina és una de les principals responsables que l'economia russa aguanti, de moment, les sancions. La governadora del Banc Central de Rússia ha intentat minimitzar l'impacte del bloqueig imposat pels països occidentals arran de la invasió d'Ucraïna, però ha avisat que la capacitat del país té un límit.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aficionada a l'òpera i a la poesia francesa, Nabiúl·lina és la cara més occidental i alhora amable del cercle polític pròxim al president rus, Vladímir Putin. Va ser la primera dona a presidir un dels bancs centrals del G-8 i a la premsa ha ressaltat també per les seves agulles de pit, amb les quals enviava missatges sobre les polítiques adoptades pel Banc Central: per exemple, una agulla en forma de falcó –l'animal amb el qual s'associen els economistes més liberals– anunciava una pujada dels tipus d'interès, mentre que una agulla amb un núvol i pluja avisava de recessions.

Més enllà de l'estètica, però, la governadora s'ha guanyat cert respecte entre els seus col·legues, ja que durant el seu mandat va poder estabilitzar els preus fins a reduir la inflació al 4%, així com frenar la devaluació del ruble. Valeria Gontareva, presidenta del Banc Central d'Ucraïna entre el 2014 i el 2017, la descrivia al Financial Times com "una economista i una banquera central molt professional i experimentada".

Nabiúl·lina no és una russa ètnica. Va néixer el 1963 a Ufà, la capital de Baixkíria –una regió entre el riu Volga i els Urals–, en una família de tàtars, la principal minoria de Rússia. Això no li va ser impediment, però, per graduar-se a la Universitat Estatal de Moscou el 1986, encara en temps de la Unió Soviètica. Però la carrera acadèmica no la va seduir i va treballar per al lobi d'empreses industrials russes abans d'iniciar una carrera política al ministeri de Desenvolupament Econòmic i Comerç, fins que el 1998 va plegar per ser consellera delegada de Sberbank, una de les entitats financeres més grans del país, propietat de l'estat.

Putin la va recuperar el 2007 per liderar el ministeri on ja havia treballat, posició que també va mantenir durant el parèntesi que va representar la presidència de Dmitri Medvédev, quan entre el 2008 i el 2012 Putin es va haver de mantenir en segona línia com a primer ministre a l'haver esgotat els dos mandats presidencials consecutius a què aleshores limitava la Constitució russa. Amb el retorn de l'actual president el 2012, l'economista va ser la seva principal assessora econòmica abans de presidir el Banc Central.

Per tant, l'ascens de Nabiúl·lina a les institucions econòmiques russes sempre ha estat estretament lligat a Putin. Amb aquest currículum, doncs, no sorprèn que, a banda de modernitzar l'economia russa, tingués com a prioritat la construcció de l'anomenada Fortalesa Rússia, un seguit de mesures pensades per minimitzar l'impacte de futures sancions al país. Nabiúl·lina va acumular reserves de divises estrangeres per valor de 640.000 milions de dòlars per evitar un col·lapse del ruble, va incentivar els intercanvis comercials amb la Xina i l'Índia, i va impulsar un sistema de verificació de transferències bancàries propi que servís d'alternativa al Swift, el sistema utilitzat internacionalment, en previsió –com ha acabat passant– d'una possible expulsió dels bancs russos.

Possible dimissió fallida

Així doncs, Nabiúl·lina esperava més sancions en algun moment, però segons diversos mitjans la guerra la va agafar per sorpresa, i encara més la dura reacció dels Estats Units i la Unió Europea. En dos mesos, Rússia només té a favor seu que continua venent gas i petroli a Europa, però la resta de sectors estan pràcticament tots aïllats del món i la meitat dels 640.000 milions de dòlars de reserves dipositats en bancs estrangers han quedat bloquejats. El país es troba de facto en fallida parcial, segons les agències de qualificació internacionals.

En aquest sentit, Bloomberg va publicar que la governadora hauria presentat la dimissió com a presidenta del Banc Central poc després de l'inici de la invasió d'Ucraïna, no se sap si en desacord amb el conflicte o per evitar els maldecaps que li suposarà haver de pilotar l'economia d'un país cada vegada més aïllat.

Fos quina fos la raó de la hipotètica renúncia, Putin no només no l'hauria acceptada, sinó que fa poques setmanes va demanar a la Duma –el Parlament rus– que aprovés un tercer mandat de la banquera a la institució. I Nabiúl·lina continua al capdavant de la política monetària del país.

"L'única via que li queda és arreglar el tipus de canvi, aplicar ara mateix totes les restriccions, aturar el pànic bancari i enviar la seva carta de dimissió. Així serà una persona respectada al món –opinava Gontareva–. Si no ho fa, seurà a la Haia amb tots els altres bandits".

stats