Energia

Les renovables creixen a Espanya a un ritme set vegades superior que a Catalunya

La sequera encara frena més l'electricitat verda al Principat

4 min
La central hidroelèctrica de Capdella

BarcelonaMalgrat el gran creixement de l'autoconsum –individual i compartit– a Catalunya, el Principat continua a la cua de la generació d'electricitat renovable a Espanya. Però a més, la bretxa entre Catalunya i el conjunt de l'Estat cada cop es fa més gran, segons es desprèn de l'informe de Red Eléctrica (l'operador de transport de la llum a Espanya) corresponent a l'any 2023.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les xifres són clares. La generació elèctrica amb renovables a Espanya va créixer un 15,1% el 2023, sobretot per l'impuls de la nova solar fotovoltaica. A Catalunya, el creixement de la generació amb renovables va ser de només un 2,2%, amb un ritme set vegades menor. A més, la potència renovable instal·lada a Espanya no para de créixer, sobretot la fotovoltaica, que va augmentar un 28% el 2023, mentre que a Catalunya només va augmentar un 3,2%.

La generació d'electricitat renovable
Dades del 2023

De fet, Espanya és el segon estat europeu amb més potència renovable instal·lada, només per darrere d'Alemanya, i el tercer que més electricitat renovable genera, per darrere d'Alemanya i de Noruega (on té un pes molt important la hidràulica). El 2023 més de la meitat de l'electricitat produïda a Espanya (50,3%) va ser renovable. Però Catalunya, tot i ser la comunitat que més electricitat genera, té una estructura molt diferent que el conjunt de l'Estat.

Potència instal·lada de les principals renovables
Dades a tancament del 2023

A Catalunya el gruix de l'electricitat generada (58%) va ser nuclear, i les renovables només van aportar un 15,7%. Les diferències són clares. L'eòlica a Espanya aporta un 24,5% de la generació, quan a Catalunya només és el 8%, i la fotovoltaica al conjunt de l'Estat és el 20,3% de l'electricitat produïda, quan a Catalunya tot just és un 1%. A més, a causa de la sequera la generació hidràulica a Catalunya es va desplomar un 17% el 2023 i només va aportar un 5,8% de la generació, mentre al conjunt de l'Estat va ser el 13,6%.

La transició, en perill

Les dades de Red Eléctrica deixen Catalunya en una situació difícil pel que fa a la transició energètica. El Principat només té el 4,8% de la potència instal·lada en renovables a l'Estat i només aporta el 4,5% de la generació renovable espanyola. I això que Catalunya és la comunitat que més electricitat produeix i, alhora, la que més percentatge d'electricitat lliure d'emissions genera, però això és gràcies a la producció dels tres grups nuclears (Ascó-1, Ascó-2 i Vandellòs-2), als quals queda, en principi, menys d'una dècada de vida.

"L'escàs avenç en la instal·lació de renovables els últims anys dificulta que es puguin assolir els objectius de transició ecològica que es va marcar Catalunya", assegura Juan Francisco Caro, director de l'Institut d'investigació social Opina 360. Caro explica que les renovables catalanes depenen molt de les centrals hidroelèctriques "i això és una debilitat davant de situacions de greu sequera com l'actual".

En canvi, a escala espanyola, tot indica que els deures s'estan fent. "Les xifres del 2023 demostren que Espanya ha consolidat el seu lideratge en renovables", assegura Beatriz Corredor, presidenta de Redeia (la matriu de Red Eéctrica), per a qui "els esforços en l'operació del sistema i l'extraordinària xarxa de transport han permès assolir el 50% de renovables al mix de forma segura". Corredor està segura que la xarxa està preparada per complir amb els objectius del pla nacional d'energia i clima (PNIEC).

La secretària d'Estat d'Energia, Sara Aagesen, destaca que les xarxes són clau per assolir aquests objectius després que "en l'última dècada s'ha transformat totalment el mix energètic amb un clar protagonisme de les renovables". Aagesen assegura que s'ha iniciat una nova planificació per adaptar les xarxes que "inclou la descarbonització de l'activitat industrial", i s'ha inclòs en els pressupostos una addenda de 931 milions per a xarxes.

Balears, al capdavant del creixement

El major increment percentual de potència instal·lada renovable el 2023 es va registrar a les Illes Balears, amb un creixement del 38,1% a causa de l'augment de potència instal·lada solar fotovoltaica del 45,3% respecte de l'any anterior. Castella i Lleó va ser un any més la comunitat amb més potència instal·lada renovable a Espanya, assolint un còmput de 13.046 MW verds, cosa que representa el 95,8 % del seu total instal·lat. L'eòlica és la tecnologia amb més presència a la regió, ja que representa el 48,8% del total, i la fotovoltaica és la que ha registrat l'increment més gran en augmentar un 31,2% la seva capacitat de generació respecte del 2022.

El 2023 Castella-la Manxa es va mantenir com la segona comunitat amb més potència instal·lada al registrar l'increment renovable més elevat amb 2.121 MW i assolir un total de 12.120 MW verds que representen el 83,8% de la potència instal·lada en aquesta comunitat. Aquest creixement renovable el 2023 ha estat afavorit per la instal·lació de 97 MW de potència eòlica i per la solar fotovoltaica, que ha experimentat en aquesta comunitat l'augment més gran de tot el territori estatal amb 2.024 nous MW instal·lats durant el 2023.

Per la seva banda Andalusia ha estat la tercera comunitat amb més potència instal·lada renovable a Espanya amb un total d'11.100 MW verds. Així, el 58,7% del parc de generació andalús és renovable. Durant l'any 2023, Andalusia va ser la segona comunitat que més va augmentar la potència solar fotovoltaica, sumant 1.170 MW nous i aglutinant el 21,1% del total espanyol. D'aquesta manera, la solar fotovoltaica és la segona tecnologia del parc generador andalús amb un pes del 28,5%.

Madrid, encara pitjor

Tot i que Catalunya està molt enrere en renovables, hi ha comunitats que encara van pitjor. Catalunya lidera la generació elèctrica, mentre Madrid, amb un PIB similar, quasi no produeix electricitat. I en l'àmbit de les renovables, el Principat aporta un 4,5% de l'electricitat verda produïda a l'Estat, mentre Madrid, a la cua juntament amb Cantàbria, només genera el 0,3% de l'electricitat verda.

stats