Energia

La gasolina baixa lleugerament de preu, però el dièsel bat un nou rècord

Omplir el dipòsit aquest estiu ja supera els 100 euros

2 min
Les gasolineres aprofiten el petroli barat per apujar marges

BarcelonaEl preu de la gasolina va baixar lleugerament l'última setmana i donarà un petit respir als consumidors, tot i que es manté per sobre dels 2 euros el litre. El gasoil, però, va pujar de nou i va marcar un nou rècord històric, segons les dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea, que publica setmanalment les dades mitjanes dels preus del carburants de més d'11.400 estacions de servei de l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així, el preu de la gasolina de 95 octans es va situar en 2,198 euros el litre, un 0,67% menys que la setmana anterior. Per la seva banda, el dièsel es va situar en 2,1 euros el litre, un 1,28% més que la setmana anterior. El gasoil, en màxims històrics, suma la quarta setmana seguida d'escalada.

S'ha de tenir en compte, però, que aquests no són els preus que acaba pagant el consumidor, ja que el decret de mesures anticrisi amb motiu de la guerra d'Ucraïna preveu una subvenció als carburants de 20 cèntims per litre. Així, el preu que el consumidor acaba pagant per la gasolina és d'1,928 euros el litre i en el cas del dièsel, d'1,9 euros el litre.

Darrere d'aquestes pujades hi ha, principalment, l'encariment del petroli en plena crisi energètica, agreujada per les tensions geopolítiques amb Rússia. De fet, l'augment del preu de l'energia és el principal causant que la inflació s'hagi disparat al juny per sobre del 10% a Espanya, l'increment més elevat dels últims 37 anys.

Un 30% més que a començament d'any

L'escalada dels dos carburants ha provocat que el preu de la gasolina hagi augmentat gairebé un 30,4% des del gener passat, enfront del 41% que s'ha encarit el gasoil. Amb els preus actuals, omplir un dipòsit mitjà de 55 litres amb gasolina arriba actualment als 106,4 euros, mentre que amb gasoil se situa en 104,5 euros. Això suposa pagar prop de 25 euros més que a principis d'any en el cas del primer carburant i 30 euros més en el segon. Tot i això, amb la bonificació del govern central, els consumidors s'estalvien uns 11 euros a l'omplir un dipòsit d'aquest tipus.

Malgrat aquests valors tan elevats, el preu dels dos carburants a Espanya –un cop aplicat el descompte– es manté per sota de la mitjana de la Unió Europea, que, segons l'estadística, frega els 2,016 euros el litre per a la gasolina, i els 2,036 euros per al gasoil.

stats