Farmacèutiques

Gotham torna a l'ofensiva contra Grifols i la seva relació amb Scranton

La farmacèutica acusa el fons de voler desestabilitzar-la i generar dubtes entre els inversors institucionals

3 min
Oficines de Grifols a Sant Cugat del Vallès.

Barcelona"Grifols ha introduït canvis a la seva direcció i al seu consell d'administració que ens indiquen que almenys algunes de les nostres inquietuds són vàlides. Tenim moltes preguntes per a Grifols". Així arrenca un nou informe publicat aquest dimarts per Gotham City Research en què qüestiona la relació entre la farmacèutica i Scranton, una companyia que agrupa diversos membres de la família Grífols i que és alhora accionista i proveïdora de la multinacional.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Es tracta d'una nova ofensiva del fons novaiorquès que a mitjan gener va acusar la farmacèutica de manipular els resultats i el deute a través de la seva relació amb Scranton. Aquella primera acusació va provocar la caiguda del valor de mercat de l'empresa catalana en 3.000 milions d'euros; ara se situa en prop de 2.200 milions. Pel camí, Grifols ha fet un pas històric: va anunciar a principis de mes que la família n'abandonava la gestió després de 115 anys.

Un mes i mig després d'aquell primer informe, el conflicte té dos flancs oberts: la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) va iniciar una investigació per treure l'entrellat de la situació i un tribunal del districte sud de Nova York té sobre la taula una demanda de la farmacèutica contra el fons, en la qual demana el rescabalament pels danys financers i reputacionals causats a Grifols i a les seves parts interessades.

És precisament en resposta a aquesta demanda, i a la conferència telefònica que Grifols va fer després de la publicació del primer informe, que Gotham City Research publica ara aquest nou document en el qual qüestiona les relacions de la farmacèutica catalana amb Scranton. "En aquest moment ens centrem en les nostres preguntes sobre la relació de Grifols amb Scranton", diu el text. Fins a mig matí d'aquest dimarts, les accions de la farmacèutica queien un 6%, però a mitja tarda d'aquest dimarts ja creixien un 2%, superant els 11 euros per títol –una xifra que no assolia des de l'11 de gener, dos dies més tard de la publicació del primer informe de Gotham–, però ha acabat tancant la sessió amb una lleugera caiguda del 0,36%, fins a situar l'acció altra vegada per sota dels 11 euros.

Consolidació d'actius

El fons assegura que Grifols consolida Haema AG i BPC Plasma als seus comptes anuals, i que Scranton fa el mateix a la seva declaració financera. "Expliqueu com Grifols i Scranton consoliden totalment els mateixos actius, al mateix temps exacte", demana Gotham en el primer de set punts que inclouen tota una bateria de preguntes. "¿Grifols i Scranton van informar d'aquest fet als seus creditors en demanar-los el préstec? ¿Els creditors són conscients d'aquest tractament comptable?", afegeix.

En el segon punt, Gotham recorda que la farmacèutica va anunciar a la conferència telefònica que els vincles entre Grifols i Scranton només es relacionen amb dues col·laboracions concretes: els lloguers de la seu de la farmacèutica i Heaema i BPC des del 2018. "No hi ha altres vincles entre les empreses", deia Grifols. Ara Gotham pregunta si aquestes són les úniques relacions que hi ha entre Grifols i Scranton, i adverteix: "Aquest és un dels temes que la CNMV pot estar investigant".

El text presentat per Gotham també apunta que els estats financers del 2021 de Scranton revelen un augment del passiu de 59 milions d'euros relacionat amb "pagaments avançats de Grifols Worldwide Operations", cosa que no han vist en els informes financers de Grifols. "¿Quant va prestar exactament Grifols a Scranton el 2021 a través d'aquest pagament anticipat?", es pregunta el fons.

A qui pertany Scranton?

"Qui és el propietari i qui controla Scranton? Un article afirma que basant-se en informació que Grifols i Scranton van presentar als reguladors el 2011 la família Grífols controla el 70% de Scranton", diu Gotham, i recorda que en una conferència amb inversors Grifols va dir que la família posseeix un 20% de Scranton, sense especificar què controla i en quina mesura dins aquesta companyia.

Al cap de poques hores ha arribat la resposta de la farmacèutica: "Grifols torna a refutar categòricament les insinuacions malicioses, falses i enganyoses de Gotham", recull un comunicat publicat a la CNMV. La companyia amb seu a Parets del Vallès assegura que l'únic objectiu del fons liderat per Daniel Yu és desestabilitzar Grifols i generar dubtes entre els inversors institucionals.

Sobre l'onada de preguntes presentades per Gotham, la farmacèutica ha estat concisa: "Ja hem abordat cadascuna de les seves preguntes malicioses i enganyoses". Accionistes minoritaris de la companyia han demanat a la CNMV l'expedient que conté tota la informació financera de Grifols i han denunciat que el regulador ha negat aquesta petició per "qüestions tècniques".

stats