Economia 17/10/2020

El Govern reclama a Sánchez ajornar el cobrament d'impostos als sectors afectats per les mesures contra el covid-19

Aragonès considera que sense una moratòria fiscal hauran de tancar moltes empreses viables

Leandre Ibar Penaba
2 min
Aragonès carrega contra el programa de Sánchez i el qualifica de "míting electoral"

BarcelonaEl vicepresident del govern català, Pere Aragonès, ha demanat en una carta al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que l'Estat ajorni el pagament de l'IVA, l'impost de societats i les cotitzacions de la Seguretat Social de les empreses afectades per les noves mesures per frenar l'expansió del covid-19, com ara bars i restaurants o botigues.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aragonès reclama a Sánchez que l'administració de l'Estat estigui "a l'alçada" i li recorda que la Generalitat ha pres mesures "difícils" i està actuant amb la màxima responsabilitat per contenir "la preocupant evolució" de la pandèmia.

"Una de les mesures més destacades i amb una derivada econòmica de major calat és la de limitar l’activitat de bars i restaurants a servir, únicament, menjar per emportar durant els propers 15 dies", indica el vicepresident en la missiva. Segons Aragonès, "rere aquesta mesura no hi ha cap altra voluntat que contribuir a limitar les interaccions socials en uns espais on, malgrat el gran esforç dels professionals, la ciutadania es relaxa en excés i facilita la propagació de la pandèmia".

La carta qualifica la mesura de "severa a nivell econòmic", però "totalment imprescindible a nivell sanitari". I afegeix que altres restriccions imposades per la Generalitat també afecten altres sectors més enllà de la restauració, com ara tot el sector de l'oci nocturn, el comerç, les sales d'estètica, les ludoteques, les sales de jocs i els parcs d'atraccions.

És per això que la Generalitat reclama a l'executiu estatal que, "davant de la difícil situació a què es veuen abocades moltes empreses catalanes", aprovi una "moratòria del cobrament de l’IVA, de l’impost de societats i de les cotitzacions de la Seguretat Social dels sectors afectats per aquestes mesures", a la qual cal afegir –diu Aragonès– una altra moratòria "del pagament de préstecs i dels subministraments bàsics". "El que no tindria cap mena de sentit és que l’Estat continués cobrant impostos amb normalitat quan moltes empreses, a causa de les mesures per frenar el covid-19, no poden operar amb normalitat", rebla la carta.

Aragonès demana a Sánchez, doncs, que actuï "amb la màxima celeritat" per evitar que les mesures "acabin amb la viabilitat de moltes empreses" que serien viables "en un context de normalitat". "Aquesta és una exigència urgent, que si depengués de nosaltres ja hauríem pres", afirma el vicepresident.

stats