Farmacèutiques

Grifols torna als beneficis per primera vegada aquest 2023

La farmacèutica catalana segueix augmentant els ingressos, ara amb un 11,7%

2 min
Instal·lacions de Grifols en una imatge d'arxiu.

BarcelonaGrifols ha deixat enrere les pèrdues per primera vegada aquest 2023, després de dos trimestres tancant amb un acumulat de números vermells per l'impacte del pla de reestructuració, xifrat en 140 milions d'euros i que preveu 2.300 acomiadaments, la gran majoria als EUA. Així doncs, la farmacèutica catalana ha guanyat 3 milions d'euros entre el gener i el setembre gràcies a un nou augment dels ingressos, de l'11,7%, una xifra encara molt lluny dels 188 milions d'euros d'ara fa un any.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En els últims tres mesos la companyia ha registrat 60 milions d'euros de beneficis, un 35,2% més respecte als 44,5 milions que va guanyar en el mateix període de l'any passat, mentre que els ingressos van créixer un 3,6%. En concret, la facturació de Grifols va arribar als 4.822 milions d'euros en els primers nous mesos de l'any i el resultat brut d'explotació (ebitda) ajustat es va situar en els 1.028 milions d'euros, amb un marge del 23,1%. La divisió de biofarma va impulsar els ingressos amb un augment trimestral de les vendes del 13,7%, mentre que les de bio supplies i de diagnostic van reduir la facturació un 14,1% i un 3,1%, respectivament. Les tres carteres presenten resultats positius en l'acumulat d'aquest exercici fins al setembre.

Per al gegant català dels productes derivats de la sang, aquests resultats reafirmen el seu compromís de desendeutament, un dels principals problemes que arrossega la farmacèutica, que acumula un deute de 9.540 milions d'euros. El subministrament de plasma ha crescut un 10% en els primers nous mesos i el cost del litre ha disminuït un 22% comparant l'acumulat del setembre del 2023 amb el del juliol del 2022, un cop ha acabat l'execució del pla de millores operatives, que s'ha traduït en 450 milions d'euros d'estalvi en costos en efectiu.

"El fort creixement dels ingressos i la millora dels marges són conseqüència de l'execució de la nostra estratègia de creixement i de l'exitosa implementació del nostre pla de millores operatives", assegura el president executiu i conseller delegat de la firma, Thomas Glanzmann.

Un trimestre tranquil

El cert és que la multinacional d'hemoderivats ve d'un trimestre més tranquil en l'àmbit intern, ja que ha deixat enrere els canvis a la cúpula de principis d'any, quan va nomenar Glanzmann nou conseller delegat, dos mesos i mig després que el directiu substituís Steven F. Mayer com a president executiu. En aquest últim període la companyia ha nomenat un nou director d'innovació científica i un director per a la transformació digital.

Aquesta tornada als beneficis ha provocat una reacció eufòrica als mercats: al tancament de la sessió els títols de la farmacèutica havien pujat un 12,87%, el que torna a enfilar el valor de l'acció de Grifols prop dels 12 euros. El cert és que les accions de la farmacèutica volten els 10 euros des de fa un any, quan va arribar a caure fins als 8,13 euros, després que hagués de tancar els centres de recol·lecció de plasma per la pandèmia. El febrer de 2020 els títols de Grifols estaven per sobre dels 34 euros.

stats