Mercat laboral
Economia 16/07/2021

L'ocupació al sector TIC es dispara un 50% en gairebé una dècada a la UE

Aquesta indústria acumula un creixement que supera nou cops el de l'ocupació en general

2 min
Al Cibernàrium s’hi han fet més de 27.000 hores de formació.

BarcelonaEl sector de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) continua acumulant medalles directament vinculades amb la pandèmia. El 2020 aquesta indústria ha generat un 7,5% més de llocs de treball a la Unió Europea que l'any anterior. La taxa de creixement, que és sostinguda en el temps, agafa embranzida després d'un any marcat pel distanciament físic i la dependència tecnològica, i creix dos punts per sobre respecte a la resta d'anys. A més, l'increment posa la cirereta al pastís i fa que el nombre de persones contractades en aquest àmbit ja sigui un 50% superior al del 2011. Aquesta evolució suposa, a més, que el múscul laboral al sector TIC a la UE hagi crescut nou cops més del que l'ocupació en general. 

“L'arribada de les noves tecnologies i la digitalització, fenomen al qual sovint ens referim com la quarta revolució industrial, està tenint un impacte en la societat a través de canvis en la manera com la gent viu, treballa i interactua amb els altres”, explica al recull de dades que publica aquest divendres l'Eurostat, el servei estadístic de la Comissió Europea. “Si els responsables de dur a terme les polítiques públiques i els investigadors estan interessants en observar com evoluciona l'ocupació en aquest àmbit, és perquè influeix en l'avantatge competitiu d'un país en el desenvolupament, la instal·lació i l'oferta de serveis al voltant de les TIC”, afegeix el document.

És a dir, que una bona situació laboral es tradueix en una millor implantació d'aquestes tecnologies i, de retruc, en un millor posicionament estratègic d'aquesta nova indústria. 

Espanya, en aquest sentit, no en surt tan malparada com quan el que es mira són els nivells generals d'atur o la qualitat dels contractes laborals, rànquings que lidera pel costat dolent. L'Estat concentra, en aquest cas, un 8,6% dels 8,4 milions de treballadors que es dediquen al sector TIC a tota la UE: el sector ocupa unes 727.000 persones. Això el situa en quarta posició, darrere d'Alemanya, que n'acumula gairebé 2 milions (el 23% del total), França (1,2 milions) i Itàlia (828.000). 

Amb tot, l'economia espanyola baixa unes quantes posicions en el rànquing si es compara el pes d'aquest sector en concret amb les xifres d'ocupació que hi ha al país. Les persones contractades per fer tasques relacionades amb les tecnologies de la informació i la comunicació a Espanya suposen un 3,8% del total de treballadors. Hi ha dinou països amb una proporció més elevada, entre els quals Suïssa, Noruega i Islàndia.

La qüestió és que tot i que el sector no para de generar llocs de treball, continua sent una branca professional discreta en comparació amb els nivells de contractació d'altres àrees. Les activitats que més treballadors ocupen a la UE són el comerç, el transport i l'alimentació; l'administració pública, l'educació i el treball social; i la indústria. Amb dades d'abans de la pandèmia, el primer grup d'activitats ocupava prop d'un quart dels treballadors de la UE; el segon un 23,6%; i el tercer un 15%. Lluny, en definitiva, del 4,3% que suposen els empleats del sector de les TIC.

stats