Alimentació
Economia Macroeconomia 20/02/2023

El govern espanyol descarta per ara més mesures per abaratir el cistell de la compra

El ministre Planas ha demanat a la cadena alimentària que es repercuteixi la millora en els costos de producció abaixant preus

2 min
El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, reunit amb l'observatori de la cadena alimentària

MadridDe moment, no hi haurà més mesures per abaratir el cistell de la compra. El govern espanyol confia que la reducció de l'IVA dels aliments bàsics estabilitzarà i, progressivament, provocarà una rebaixa dels preus. Així ho ha fet saber el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, en roda de premsa després de reunir-se amb l'Observatori de la Cadena Alimentària, a qui, això sí, ha demanat que repercuteixi les millores que es puguin produir en els costos de producció abaixant preus. Planas ha subratllat que l'origen de la inflació és l'augment dels costos de producció. "La resposta unànime ha sigut positiva", s'ha congratulat el ministre.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Hi ha raons objectives perquè els aliments baixin de preu i hi hagi un canvi de tendència", ha conclòs Planas, després de fer una radiografia de la situació. Amb dades de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació (FAO), ha indicat que els preus de gener del 2023 han sigut més baixos que fa un any. A més, que la inflació interanual ha disminuït tres dècimes l'últim mes, i que la intermensual, del 0,4%, se situa en registres similars a la mitjana dels últims 20 anys. "Tenim raons per pensar que hem tocat sostre", ha assegurat en relació a l'IPC, i ha assenyalat que 23 dels 27 països de la Unió Europea tenen preus superiors als d'Espanya.

És per això que l'executiu espanyol és optimista i considera que les mesures preses són les "correctes". D'una banda, les ajudes per valor de 1.800 milions al sector agroalimentari, que s'afegeixen a les que van entrar en vigor l'1 de gener d'aquest 2023: l'eliminació de l'IVA al pa, la llet, els formatges, els ous, la fruita, la verdura i els llegums, i també la rebaixa del 10% al 5% per a l'oli i la pasta. A més, el govern espanyol va posar en marxa una ajuda de 200 euros en un pagament únic al qual es podien acollir les famílies amb ingressos inferiors a 27.000 euros anuals. Es calcula que podria beneficiar uns 4,2 milions de llars vulnerables.

Divisió a la coalició

La fórmula per abaratir el cistell de la compra divideix els dos socis de la coalició de govern, atès que Unides Podem creu que les mesures preses fins ara no són eficaces. L'espai lila va proposar la intervenció del mercat i topar els preus dels aliments, si bé el PSOE considera que cal optar per solucions "solvents" i "viables", en paraules la setmana passada de la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero. Com a alternativa, Podem va posar sobre la taula bonificar en un 14,4% els productes bàsics amb un descompte directe, en la línia del que es va implementar amb el preu dels carburants l'any passat.

Aquest mateix dilluns, el portaveu lila Pablo Fernández ha assegurat que no n'esperava "res" de la reunió entre Planas i la cadena alimentària. "La solució no és pactar amb els especuladors que incrementen preus. Fem una crida al PSOE perquè venci les seves pors", ha anotat. Des de l'Associació Espanyola de Distribuïdors i Supermercats (Asedas) asseguren que el problema és "de tots" i que no hi ha baules de la cadena que s'estiguin enriquint. Per la seva banda, el PP reclama que també s'apliqui una rebaixa de l'IVA a la carn i el peix, per bé que el ministre ha demanat "persistir" en allò que s'ha aplicat i fer un "seguiment" de la situació a l'espera de l'evolució del mercat.

stats