Macroeconomia

El preu de l'or marca un màxim històric enmig de tensions geopolítiques

Creix l'especulació sobre la reducció esperada dels tipus d'interès als EUA

ARA
2 min
Lingots d'or polits, en una imatge d'arxiu.

El preu de l'or ha arribat a un màxim històric enmig de la inquietud dels inversors per les tensions a l'Orient Mitjà i l'especulació que els tipus d'interès dels EUA es reduiran a l'estiu. Els inversors van començar a acumular aquest actiu –entès com a valor refugi– dimarts, i el preu va assolir un rècord de 2.141,59 dòlars per unça i va superar el rècord anterior de 2.135 dòlars al desembre, abans de tornar a baixar a uns 2.128 dòlars.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons explica el diari britànic The Guardian, s'espera que la Reserva Federal dels Estats Units redueixi els tipus d'interès, ara en màxims dels últims 23 anys, al juny. Les reduccions dels costos dels préstecs solen augmentar el valor de l'or.

Alhora, és sabut que l'or també s'utilitza com a valor refugi durant els períodes d'incertesa política i financera. Prova d'això és que ha augmentat més de 300 dòlars l'unça des de l'inici de la guerra entre Israel i Hamàs, i alguns analistes creuen que podria superar la marca dels 2.300 dòlars.

Or, bitcoins i mercats estrangers

L'acumulació d'or per part dels inversors arriba malgrat la manca de suport d'un dels empresaris més coneguts del món. En un discurs a Harvard el 1998, Warren Buffett va dir que l'or "no té cap utilitat; qualsevol que mirés des de Mart s'estaria gratant el cap", va assegurar aleshores. Tot i això, aquest metall preciós sempre ha estat molt venerat pels inversors.

Si bé les matèries primeres com el gas han caigut aquest any, els inversors s'han recolzat en altres actius, com ara el bitcoin, que també va batre rècords aquesta setmana després de superar els 69.000 dòlars per moneda aquest dimarts, i els mercats de valors estrangers, impulsats per l'entusiasme per la intel·ligència artificial. 

Pel que fa a la criptomoneda més famosa del món, amb aquest rècord de 69.202 dòlars, ha superat ja el topall històric, del novembre del 2021, de 68.999,99 dòlars. L'interès dels inversors ha augmentat des que la SEC (el regulador borsari dels EUA) va aprovar onze fons cotitzats de bitcoins a finals de gener, i també per la perspectiva de baixada dels tipus d'interès.

stats