Patronals

Una conselleria antiburocràcia i més recursos per la sequera: les propostes de les patronals per al 12-M

Foment elabora un document amb 465 propostes per als partits polítics de cara a les eleccions

2 min
El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, en una imatge recent.

BarcelonaLes patronals busquen el seu lloc en la campanya electoral. Pocs dies abans que comenci oficialment el període de campanya per a les eleccions catalanes del 12 de maig, Foment del Treball envia un document amb 465 propostes i, per altra banda, la vallesana Cecot insta a crear una conselleria antiburocràcia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El document de Foment, patronal presidida per Josep Sánchez Llibre, fa un recull de diversos reclams –alguns que la institució fa temps que reivindica, sobretot en matèria de fiscalitat, com eliminar l'impost de patrimoni, abaixar l'impost de successions i suprimir els tipus marginals de l'IRPF– classificats en 22 temàtiques.

Així, la patronal reclama que el govern que surti de les eleccions del 12-M aprovi una ampliació de crèdit pressupostari per al 2024 de 2.000 milions per destinar-los a sanitat i a la sequera, "amb independència de qui guanyi", així com ampliar l'aeroport del Prat, desplegar la xarxa de Rodalies i solucionar la manca d'inversió pública. A més, assegura que davant dels canvis impulsats per la digitalització, la sostenibilitat i els fons Next Generation, cal "afavorir la governabilitat de Catalunya i articular un govern fort", que pugui desplegar polítiques i gestionar els recursos públics.

Entre algunes de les mesures proposades hi ha també la d'incrementar la implantació d'energies renovables a Catalunya, i exigeix l'execució de les infraestructures i inversions establertes a la llei de mesures extraordinàries i urgents per afrontar la sequera, així com la interconnexió entre les xarxes de les diferents conques hidrogràfiques de Catalunya. D'altra banda, proposa un "gran pacte publicoprivat" en habitatge i la mobilització de terres de reserva d'habitatge protegit i de sòls destinats a equipaments, entre moltes altres propostes.

Una conselleria antiburocràcia

La burocràcia és una de les traves que les institucions empresarials fa temps que denuncien com un fort entrebanc per a les empreses. En aquest sentit, la patronal Cecot ha proposat als partits polítics crear una conselleria per a la Simplificació Administrativa i la Reforma de l'Administració, i reclama compromís parlamentari per aconseguir-ho. És la principal proposta d'un document amb cinc prioritats que "hauria de tenir en compte l'executiu" que sorgeixi de les eleccions del 12 de maig.

A més, l'egarenca ha reclamat estímuls i mesures de millora de la competitivitat fiscal de les empreses i diversificar el model econòmic potenciant l'activitat industrial.

stats