Economia 05/06/2019

El 22@ rebrà 25.000 nous treballadors en tres anys

L'associació d'empreses del districte reclama un pacte institucional per fer front a l'allau

Xavier Grau
3 min
El 22@ torna  a atreure inversió  en oficines

BarcelonaEl districte tecnològic del 22@ rebrà 25.000 nous treballadors de les empreses que s'hi estan instal·lant els pròxims tres anys –fins al 2022–, segons ha explicat aquest dimecres el president de les empreses de la zona, 22@ Network, Xavier Monzó.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per fer front a aquesta allau de treballadors, Monzó ha demanant un pacte institucional amb la participació de l'Ajuntament, la Generalitat i l'Estat, perquè l'arribada de noves empreses i treballadors agreujarà els problemes d'infraestructures que hi ha, especialment en l'àmbit del transport públic.

L'allau de treballadors comportarà que es passi dels 60.000 actuals a més de 85.000, segons les dades facilitades per Monzó, que ha definit el districte com "l'aglomeració més important de talent del sud d'Europa".

"Cal un pacte institucional i polític sobre el futur del 22@, s'ha de definir el full de ruta i planificar a 30 i 40 anys", ha indicat Monzó.

Una necessitat que queda palesa pel creixement immobiliari que està vivint la zona. Segons les dades d'un estudi que ha fet la consultora Cushman & Wakefield (C&W), que estudia cada any el mercat de la zona. El total del 22@ preveu la construcció de fins a 4 milions de metres quadrats, 3,2 dels quals corresponen a oficines i la resta a habitatge i equipaments, i actualment hi ha construïts 1,1 milions de metres quadrats, és a dir, pràcticament pot triplicar la superfície actual.

Segons ha explicat Eusebi Carles, de C&W, l'estoc d'oficines noves a la zona era de 46.000 metres quadrats l'any passat, i el primer trimestre del 2019 de 23.000 metres quadrats més. Unes superfícies insuficients per la demanda que hi ha. El primer trimestre s'han llogat 58.000 metres quadrats d'oficines al districte i fins al mes de maig ja són 80.000 metres quadrats. Una xifra rellevant si es té en compte que a tota la ciutat es lloguen anualment uns 400.000 metres quadrats.

És a dir, la preferència de les empreses per instal·lar-se al 22@ és clara, si es té en compte que el 2014 el districte era el 20% del mercat d'oficines de Barcelona i ara ja és el 39%, impulsat especialment per les empreses de 'coworking' (36% del total, quan de mitjana a la ciutat és el 22%) i les tecnològiques (21%, quan de mitjana a la ciutat és el 13%).

Augment del lloguer de dos dígits

Però el desembarcament d'empreses al districte té un altre efecte. La superfície disponible baixa –era un 5,36% l'any passat i ara és el 4,26%– i la disminució fa pujar els preus del lloguer. Un lloguer que de mitjana, segons C&W, se situa en 23 euros el metre quadrat al mes (la mitjana de la millor zona de Barcelona són 27 euros). Els preus del 22@ tendeixen a convergir amb els més cars de la ciutat pels importants increments que s'hi donen. Les rendes del lloguer d'oficines al districte van pujar un 13,5% l'any passat i el primer trimestre d'aquest any l'encariment ha sigut del 10%.

Això sí, aquest grau d'ocupació atreu promotors i inversors i actualment al districte hi ha uns 75.000 metres quadrats nous en marxa, 31.000 dels quals ja s'estan construint, 21.000 corresponen a reforma d'edificis existents i 22.000 són projectes amb llicència d'obres. Però l'alta demanda fa que un 75% dels edificis en marxa siguin prellogats pels ocupants abans d'acabar la construcció.

Monzó ha repassat el canvi del districte els últims 15 anys i ha destacat que, en un primer moment, s'hi instal·laven empreses espanyoles que tenien el seu mercat bàsicament a l'Estrat, però ara el perfil de les empreses que hi van són multinacionals estrangeres que treballen des de Barcelona per a tot el món, amb exemples com Facebook, Cisco o N26.

stats