Economia 08/05/2019

Saba viu sense preocupació la possible entrada de nous accionistes, diu Alemany

La companyia d'aparcaments va guanyar 8 milions el 2018

Xavier Grau
2 min
Saba es concentra en el negoci dels aparcaments.

BarcelonaLa companyia d'aparcaments Saba, participada quasi totalment (99,5%) per CriteriaCaixa, viu "sense preocupació" la possible entrada de nous socis en el seu accionariat, segons ha afirmat aquest dimecres el seu president, Salvador Alemany, durant la junta general d'accionistes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons Alemany, "no és cap sorpresa" que Criteria busqui nous socis per a Saba. Criteria va comprar l'any passat el 49% del capital de Saba que estava en mans de diferents fons d'inversió –KKR, Torreal i Proa– per 438 milions d'euros.

"Ja vam donar per entès des del primer moment que per a Criteria no tenia gaire sentit tenir un 99,5% de l'empresa", ha indicat Alemany, que, no obstant, no ha volgut aprofundir sobre els terminis de la venda ni sobre si serà total o parcial.

Però l'empresa, que va descartar sortir a la borsa i continua pensant que no és un bon moment per saltar als mercats, sí creu que hi ha molts fons d'inversió que estarien interessats en invertir-hi, perquè actualment hi ha inversors amb molta liquiditat.

Més ingressos, menys guanys

La junta d'accionistes també ha aprovat els comptes de l'últim exercici. La companyia d'aparcaments va tancar el 2018 amb un benefici consolidat de 8 milions, tres milions menys que l'any anterior, malgrat haver augmentat els ingressos un 15%, fins a 223 milions d'euros.

Aquest resultat més baix s'explica, segons ha dit el conseller delegat, Josep Martínez Vila, perquè l'any 2017 hi va haver guanys extraordinaris, que no s'han repetit el 2018, per la venda dels últims actius logístics, a més d'una provisió de 5 milions per a possibles conflictes a Itàlia.

Durant el 2018 Saba va destinar 250 milions d'euros a inversions, dels quals 230 milions (un 93%) van ser per a la seva expansió. L'operació més important va ser la compra d'aparcaments d'Indigo, que li va permetre fer el gran salt i entrar en el 'top 5' del sector a Europa.

Amb aquesta operació, Saba va augmentar en un 80% el nombre de places d’aparcament que gestiona, i en un 34% els ingressos, segons els comptes proforma, a més d’allargar fins a quasi 25 anys el termini mitjà de les concessions. Però sobretot ha aconseguit la implantació en nous mercats com el Regne Unit, Alemanya, Eslovàquia i la República Txeca, que se sumen als d’Espanya, Portugal, Itàlia, Andorra i Xile. I ara ja té la meitat del negoci fora d'Espanya, segons Martínez Vila.

La junta d'accionistes també ha aprovat el repartiment d'un dividend, amb càrrec a la prima d'emissió, de 20 milions d'euros, que anirà quasi totalment al seu principal accionista, CriteriaCaixa.

stats