El govern espanyol prorrogarà fins l'agost la suspensió dels desnonaments i la moratòria dels lloguers

Sánchez assegura que el pla de recuperació ha estat negociat amb agents socials i partits polítics

3 min
Anunci d'un pis en lloguer a Barcelona.

MadridEl govern espanyol no té previst allargar l'estat d'alarma més enllà del 9 de maig però estudia prorrogar durant uns mesos més les mesures que formen part de l'escut social, com els expedients de regulació temporals d'ocupació (ERTO), atès que la recuperació econòmica tardarà més en arribar. L'executiu ha anunciat aquest dimecres que ampliarà tres mesos, fins a l'agost, les mesures extraordinàries relacionades amb l'habitatge impulsades pel coronavirus. D'una banda, la possibilitat de prorrogar els contractes de lloguer sis mesos sense canviar ni el preu ni les condicions i, de l'altra, la possibilitat de demanar una moratòria o una condonació parcial del lloguer si el propietari de l'habitatge és un gran tenedor o una institució pública.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Ho ha anunciat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha en una compareixença al Congrés. "Es tracta de mesures urgents", ha subratllat Sánchez. L'executiu del PSOE i Unides Podem també prorrogarà una altra de les mesures que formen part de l'escut social contra la pandèmia, la suspensió dels desnonaments en el cas de persones vulnerables que no tinguin una alternativa. "No deixarem ningú enrere", ha insistit.

La pròrroga de la suspensió dels desnonaments dona uns mesos més a persones que temen ser desnonades quan acabi la situació extraordinària i es posi fi a les mesures excepcionals. "L'objectiu principal és atendre situacions de vulnerabilitat que es puguin produir més enllà de el 9 de maig com a conseqüència de la situació derivada de l'evolució la pandèmia", ha destacat en un comunicat el ministeri de Transports i Agenda Urbana. El ministeri ha recordat que les moratòries del lloguer "no afecta petits propietaris".

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha celebrat que que la moratòria de desnonaments de persones vulnerables es prorrogui fins a l'estiu, però ha instat a aprovar una Llei de Dret a l'Habitatge que permeti la via de la mediació en tots els casos de desnonaments. "Havíem insistit molt en que al maig no es podien reactivar els desnonaments en plena crisi perquè seria una barbaritat", ha subratllat la líder d'En Comú Podem.

Fons de recuperació

Sánchez ha comparegut al Congrés per explicar el pla de recuperació i resiliència després d'haver-lo fet públic dimarts a la tarda. Comptarà amb 140.000 milions d'euros, dels quals 72.000 milions seran ajudes directes per impulsar projectes en sectors estratègics. Davant les crítiques de l'oposició, que han acusat l'executiu espanyol de no haver negociat amb les altres forces polítiques el pla, Pedro Sánchez, ha defensat que el diàleg amb altres institucions públiques, grups polítics, agents socials i el sector privat ha estat "element central" per al desenvolupament del document. "Aquest no és un pla d'un govern, sinó és un pla de país", ha subratllat.

El cap de l'executiu també ha fet un repàs a les mesures econòmiques i socials impulsades durant la pandèmia i ha assegurat que les prestacions i les exoneracions dels ERTO pel coronavirus han costat a l'Estat 30.000 milions euros. "Mai en la història d'Espanya s'havia actuat amb aquesta contundència", ha afirmat.

Creixement econòmic

El president del govern central ha admès que l'economia espanyola no va començar l'any com s'esperava però ha destacat que les dades d'atur del mes de març mostren una recuperació de l'ocupació –l'atur se situa per sota dels 4 milions de persones, ha recordat– i ha subratllat que, segons les previsions de l'FMI per a aquest any, l'economia espanyola és la que més creixerà de la zona euro.

stats