Sánchez Llibre contraataca amb l’ampliació de l’aeroport del Prat: "No ho donem per perdut"

Foment creu que si l’Estat no inverteix més a Catalunya és per "falta de voluntat política"

2 min
Josep Sanchez Llibre, durant l'acte a favor de l'ampliació de l'Aeroport del Prat que es va fer l'any passat.

Josep Sánchez Llibre no abandona l’ampliació de l’aeroport del Prat com a objectiu vital de la seva presidència a Foment del Treball. La patronal ja va liderar els moviments empresarials a favor de l’ampliació –suspesa la tardor passada– i ara Llibre reprèn el projecte com a punt decisiu del seu proper mandat en cas que sigui reelegit president de la patronal, que celebra eleccions el pròxim 18 de juliol.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"L’aeroport serà un dels temes fonamentals del nostre programa, no donem per perduda l’ampliació", ha explicat Sánchez Llibre durant la presentació del procés electoral que tot just s’ha iniciat a la gran patronal catalana. El líder patronal ha avançat també que Foment i l’Iese preparen un "gran acte" per revitalitzar el projecte el pròxim 21 de novembre amb l’objectiu d’"obtenir la complicitat" de la Generalitat i l’Estat en aquesta idea.

Llibre ha fet aquestes declaracions després de presentar una proposició de llei que Foment oferirà als partits perquè l’Estat creï una agència de control de l’execució pressupostària en infraestructures.

Després que l’Estat invertís només un terç del que tenia pressupostat a Catalunya durant el 2021, Foment ha apujat el to de veu, especialment per boca de Joaquim Llansó, vicepresident de la patronal i president de la Cambra de Contractistes. Llansó ha recordat que, al conèixer les dades d’execució, va afirmar que "o ens ho expliquen molt bé" o quedaria demostrat que l’Estat no inverteix a Catalunya per "falta de voluntat política".

Aquesta mateixa setmana, la ministra d’Economia, Nadia Calviño, ha tornat a culpar la pandèmia del baixíssim grau d’execució pressupostària, i Llansó li ha replicat que aquesta explicació és "curiosa" i que "no és excusa". "L’Estat té 20 obres importants a Catalunya i la majoria tenen problemes d’execució. Pots tenir un problema amb alguna, però no amb tantes", ha lamentat. Llansó també ha descartat que a Catalunya hi hagi una problemàtica especial per executar les infraestructures ja licitades. "No és veritat que a Catalunya no es poden fer segons quin tipus de projectes".

"És una autèntica vergonya que no s’executi més", ha afegit Sánchez Llibre, que també ha demanat "que s’acabi aquest maltractament".

Eleccions ràpides?

Foment ha iniciat el procés electoral. Les eleccions estan convocades el 18 de juliol, però el pas previ és que els interessats presentin els avals necessaris per poder ser candidats. La data límit per presentar aquestes signatures és l’11 de juliol. Sánchez Llibre optarà a un segon mandat (l’últim, ja que no se’n poden encadenar més de dos). En cas que només hi hagi un candidat, el mateix 11 ja es podria saber qui serà el president de Foment fins al 2026.

stats