Desigualtat

Sant Cugat i Sant Quirze del Vallès, entre les deu ciutats amb més renda d'Espanya

Catalunya, Madrid i el País Basc concentren les poblacions més riques i amb menys atur

2 min
Carrer que dona a la plaça del Monestir a Sant Cugat del Vallés

BarcelonaDos municipis del Vallès Occidental, Sant Cugat i Sant Quirze, estaven entre les deu ciutats amb més renda per habitant d'Espanya, segons els indicadors urbans publicats aquest dilluns per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Les dades corresponen al 2019, l'últim abans de l'esclat de la pandèmia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Concretament, Sant Cugat és la tercera, amb una renda per persona de 21.122 euros anuals, mentre que Sant Quirze és la novena, amb 18.931 euros. La classificació l'encapçalen Pozuelo de Alarcón i Boadilla del Monte, tots dos a la província de Madrid, amb 26.367 euros i 21.976 euros de renda anual per càpita. Tres municipis catalans més, Sitges (Garraf), Vilassar de Mar (Maresme) i Barcelona, ocupen les posicions 14, 19 i 20 del rànquing, respectivament.

Entre les vint ciutats més riques, totes són a Catalunya, el País Basc i Madrid. En canvi, entre les vint més pobres n'hi ha d'Andalusia, el País Valencià i Múrcia. Níjar, a Almeria, és la ciutat amb menys renda per habitant de l'Estat, amb només 7.097 euros anuals, una posició que ocupa per segon any consecutiu. Les dades publicades per l'INE analitzen els 416 municipis de tot l'Estat amb una població superior als 20.000 habitants.

Pel que fa a l'atur, es repeteixen els patrons de la renda. Pozuelo de Alarcón torna a liderar el rànquing de localitats amb menys treballadors sense feina, amb una taxa de desocupació del 6,2% el 2021, seguida en aquest cas per Sant Cugat, amb un 6,4%. Entre les quinze primeres ciutats amb un mercat laboral més sòlid també hi ha Castelldefels (Baix Llobregat), Barcelona i Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental).

De nou, a l'altre extrem hi ha diverses poblacions andaluses, tot i que també n'hi ha de les Canàries. Linares (Jaén) i la Línea de la Concepción (Cadis) encapçalen la llista dels municipis amb més atur i superen totes dues el 30% de treballadors sense feina.

Els barris més rics, a Madrid i Barcelona

L'INE també analitza els barris més rics i més pobres d'Espanya. Pel que fa als vint més rics, disset són de la ciutat de Madrid i tres de la zona alta de Barcelona: Pedralbes és el cinquè amb més renda, amb 34.522 euros per habitant l'any 2019, mentre que Sant Gervasi-Galvany i Sant Gervasi-La Bonanova se situen en la posició 14 i 18, respectivament, amb 31.462 i 29.080 euros per càpita.

El Viso, al nord de la capital espanyola, va encapçalar la classificació, que van tancar tres districtes de Sevilla, un d'Alacant i San Cristóbal, també a Madrid.

stats