LLISTA FALCIANI
Economia 19/02/2015

Suïssa obre una investigació penal contra la filial de l’HSBC

El fiscal escorcolla les oficines per buscar proves d’evasió

Ara
2 min
Imatge de l’escorcoll de les oficines de la filial d’HSBC a Ginebra després que la Fiscalia hagi obert una investigació penal.

BarcelonaLa justícia suïssa va obrir ahir una investigació penal contra la filial helvètica del banc HSBC per un presumpte delicte de blanqueig de diners per part dels clients. Les autoritats van escorcollar les oficines del banc durant tot el dia per recollir totes les proves que haurien de permetre verificar si les informacions sobre les evasions fiscals són certes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La Fiscalia de Ginebra ha obert la instrucció després que la llista Falciani sortís a domini públic, la setmana passada. L’any 2008 Hervé Falciani, treballador del banc, va sortir de l’entitat amb arxius que presumptament provarien que alguns clients del banc evadien impostos. Aquestes dades les va facilitar a les autoritats franceses, que les van remetre a les dels altres països implicats.

Fins ara, el fet que la informació de la llista fos robada no havia permès que la justícia helvètica la utilitzés per obrir una causa. Tot i això, el fiscal havia advertit que si s’arribava a la conclusió que les sospites sobre les activitats dels clients del banc tenien fonament, s’acabaria obrint una investigació, cosa que finalment va passar ahir.

Els escorcolls van ser dirigits pel procurador general Olivier Jornot i pel primer procurador Yves Bertossa, segons va informar la Fiscalia en un comunicat. El ministeri públic va precisar que la investigació se centra a comprovar si l’empresa no va prendre les mesures necessàries per impedir les presumptes infraccions dels seus clients, de manera que es consideraria que hauria ajudat els evasors.

Suïssa se suma, doncs, a les investigacions obertes en contra de l’entitat bancària en països com França, Bèlgica, Àustria, els Estats Units i l’Argentina.

La punta de l’iceberg

La llista Falciani implica, de moment, 106.000 comptes bancaris de clients d’uns 200 països d’arreu del món, i hi figuren noms de polítics, artistes, esportistes, empresaris i algunes personalitats perseguides per tràfic d’armes i diamants. Tot i això, Falciani ja va advertir que aquesta xifra només era la “punta de l’iceberg” de les dades que ell va entregar a les autoritats franceses.

Un consorci de periodistes d’investigació va accedir a la informació de la llista Falciani i va publicar que entre el novembre del 2006 i el març del 2007 van transitar aproximadament 180.000 milions d’euros pels comptes de l’HSBC de Ginebra i que una part d’aquests fons estaven dissimulats en paradisos fiscals.

La investigació involucra també altres entitats o individus dels quals es desconeix la identitat, d’acord amb els procediments que s’apliquen a Suïssa.

Des que els mitjans van publicar la informació sobre la llista d’evasors fiscals, les crítiques a Suïssa van augmentar en interpretar una certa indiferència de les autoritats a revelar les pràctiques bancàries delictives al territori. En canvi, la justícia sí que havia obert un procés contra Hervé Falciani per haver robat les dades dels titulars dels comptes que haurien comès els delictes.

stats