Economia 29/11/2019

La cua infinita: Mossos d’Esquadra, controls de llista i un número perdut

El comerç electrònic xinès inaugura la seva segona botiga física europea a Esplugues de Llobregat

Paula Clemente
3 min
La inauguració de la botiga física d'Aliexpress al centre comercial Finestrelles

Esplugues de Llobregat"Només venen electrònica i no tenen catàleg del que hi ha", se sent. "Ah, i no obre fins les 12". La informació que ha aconseguit l'enviada a esbrinar què és tot l'enrenou a la porta del centre comercial Finestrelles, a Esplugues de Llobregat, decep visiblement els dos jubilats que van amb ella. "Doncs res", diu un. Malgrat això, no marxa, perquè l'espectacle és per veure'l: una hora abans que s'inauguri la primera botiga física catalana d'Aliexpress hi ha més de mil persones esperant que s'obrin les portes.

La primera de la cua fa cinc dies i quatre nits que fa guàrdia. No és que s'hagi begut l'enteniment, és que l'empresa de comerç electrònic propietat del gegant xinès Alibaba ha decidit fer regals als mil primers clients. Quan es va assabentar de la promoció, va considerar que tenir vacances a la feina era una coincidència impossible d'ignorar, i s'endurà un ciclomotor elèctric que val uns 2.000 euros. Els deu que esperen darrere seu –i que porten uns tres dies a la cua– guanyaran cadascú un smartphone de diferent valor i marca (sempre que sigui xinesa). Per a la resta, des d'una cafetera, una PlayStation 4 o un robot aspirador fins a diversos accessoris per al mòbil.

A ells ni preguntar-los pel Black Friday: per què buscar descomptes si ho poden tenir gratis? Entre línies, es llegeix que Alibaba ha guanyat una altra batalla. No en van tenir prou amb els 35.000 milions d'euros que van facturar en el Dia del Solter, que es va celebrar a la Xina l’11 de novembre, que han decidit fer coincidir el seu aterratge a Barcelona amb la cita del consumisme modern per excel·lència. I vista l'aglomeració, l'estratègia ha sigut un èxit per a l'empresa. Pels que han acampat a la porta, ha sigut tota una lliçó de com ordenar l'anarquia.

Quan fa un parell de dies aquests usuaris d’Aliexpress van veure que la cua començava a créixer van decidir portar un registre, per tal que el seu esforç no quedés en res si algú trobava la manera de colar-se a última hora. Les normes han estat ben estrictes: cada dues hores es passava llista, i si algú no hi era i no havia donat una explicació raonable als companys del voltant, fora, i el següent escalava posicions. I passava d'un raspall de dents elèctric a una impressora. La posició s'havia de lluitar fins aquest divendres a les 8 del matí, quan l'organització ha començat a repartir els números. "No ha sigut fàcil, hi ha hagut moltes discussions. En una fins i tot s'hi van acostat els Mossos: vam haver de fer fora una cinquantena de persones", resumeix qui té el número set.

Electrònica i una forma de protegir-s'hi

Al tocar l'hora assenyalada per obrir encara no ha arribat el golejador del Barça Luis Suárez, estrella de la inauguració i culpable que s'aglutinin desenes de persones al voltant de la cinta i als pisos superiors del centre comercial. El que hi ha dins la botiga és un misteri que no es resoldrà ben bé fins la una. Són mòbils, rellotges, ordinadors, drons, patinets elèctrics, càmeres de fotos i aspiradores, entre d'altres. I al mig de tot això, també làmpares de sal: pots de vidre plens de pedres amb la propietat d'anular l'efecte de la radiació dels aparells electrònics.

I just ara que ja ho tenen a tocar, els problemes comencen per al número 23. Acompanyat d'un amic, s'acosta a un guàrdia i li explica que ha perdut el paper amb el número, però que té una foto de quan li han donat. El professional de la seguretat li diu que ell no hi pot fer res, que pregunti a algú que vegi sortir de la botiga, identificat amb una acreditació vermella. Just ho diu quan surten tres noies xineses de dins de l'encara barrat establiment. Els nois les miren. "Són xinesos", fan notar al guàrdia, que no pot evitar que se li escapi el riure: "És Aliexpress, què esperaves trobar?"

stats