IMMOBILIARI
Economia 13/01/2015

La venda de pisos s’accelera per al mercat de segona mà

Ara
2 min
La compravenda de pisos es dispara un 20% però les operacions de nou habitatge estan a mínims.

BarcelonaEl mercat immobiliari suma a Catalunya un nou senyal de recuperació. La compravenda d’habitatges es va disparar un 19,9% al novembre, en comparació amb el mateix mes de l’any anterior, segons les dades publicades ahir per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Això va situar Catalunya com la cinquena comunitat autònoma on més va créixer aquest indicador, per sobre de la mitjana espanyola, on les vendes van augmentar un 14%. Amb aquest nou ascens, la compravenda d’habitatges va encadenar la segona dada positiva mensual. Al conjunt d’Espanya, amb l’increment del novembre, ja fa tres mesos que pugen les vendes d’habitatges.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i aquests senyals esperançadors, el nombre total de compravendes de pisos encara és molt baix, amb només 3.849 operacions registrades al novembre a Catalunya, un llindar a anys llum de les dades prèvies a l’esclat de la bombolla immobiliària. A tall d’exemple, el mateix mes de novembre del 2007, just abans del crac immobiliari, es van vendre a Catalunya 6.755 habitatges, segons l’INE, un 75% més que el novembre del 2014.

La dissecció de les dades del mercat immobiliari mostra que el motor de l’augment de compravendes van ser els habitatges de segona mà. La venda de pisos d’ocasió va créixer un 41,6% a tot l’Estat durant aquest període i la xifra total d’operacions va superar les 17.400. En canvi, la compravenda de pisos nous va recular un 20,6% respecte al novembre del 2013 i la xifra total va quedar-se en només 7.767 operacions. Es tracta de la cota més baixa de compravenda de pisos nous des de l’inici de la sèrie històrica de l’INE, que es remunta al 2007. De fet, prenent les dades acumulades durant quasi tot el 2014 (a falta de conèixer l’evolució del mes de desembre), el repunt del sector immobiliari va ser de l’1,1%. El creixement, però, només ve del segment de vendes de segona mà, mentre que les operacions amb pisos nous van caure un 15,6% entre el gener i el novembre del 2014.

L’increment del 20% de les operacions a Catalunya va quedar superat per remuntades més importants en altres comunitats, liderades per l’increment a Navarra, que va superar el 48%. El segon lloc el va ocupar la Rioja, amb un creixement de les compravendes del 33%, seguida d’Astúries, on l’augment va ser del 30%. A l’altre costat de la balança només hi va haver dos descensos al novembre: el del País Valencià, on la venda d’habitatges va quedar un 3,3% per sota que el novembre del 2013, i a Cantàbria, on la caiguda va ser més forta, del 12%.

La transmissió de finques tant urbanes com rústiques, en canvi, va patir a Catalunya el màxim descens de l’Estat. Les operacions d’aquest tipus van davallar un 12,4%, seguides de la caiguda a l’Aragó, que va fregar l’11%. A tot Espanya, la transmissió de finques va superar les 125.200, un 4,5% menys que el mateix mes de l’any anterior. Entre les comunitats amb més transmissions fetes hi ha Múrcia, amb un increment de quasi el 13%, i les Canàries, amb un 11,3%.

stats