Jubilació

Vuit claus per entendre la nova fórmula del govern espanyol perquè estalviïs

L'executiu de Sánchez preveu donar llum verda als plans de pensions col·lectius l'estiu que ve

2 min
Els fons de pensions són un vehicle per  a la jubilació.

BarcelonaEl govern espanyol ha fet aquest dimarts el primer pas per impulsar el que es coneix com a plans de pensions col·lectius. Concretament, l'executiu de Pedro Sánchez ha aprovat al consell de ministres l'avantprojecte que els ha de regular. Però ¿com funciona aquesta fórmula que vol impulsar el govern de l'Estat perquè el treballador estalviï? Ho expliquem en vuit claus.

  • Què són els plans de pensions col·lectius?

Consisteixen en el fet que l'empresa ingressi una part del teu sou, que deixaries de cobrar ara, a un fons, i que aquests diners els puguis utilitzar un cop et jubilis. També és aplicable als autònoms i treballadors de les administracions públiques. De fet, és una fórmula que ja s'està duent a terme a la majoria de països europeus. A Anglaterra, per exemple, es fa automàticament excepte si el treballador sol·licita expressament no tenir aquest pla.

  • Quina diferència hi ha, doncs, amb un pla de pensions a nivell particular?

Els avantatges fiscals. En la propera declaració de renda amb un pla de pensió només et pots desgravar fins a 1.500 euros, una xifra que s'ha retallat dràsticament perquè el 2020 eren uns 8.000 euros. Amb aquesta fórmula es preveu que els treballadors es podran desgravar quantitats més similars a les del 2020.

  • Això vol dir que no cobraré l'actual pensió?

No: amb aquesta fórmula un cop et jubilis cobraries l'actual pensió pública i, a més, aquests estalvis de la pensió col·lectiva. Seria com un complement de la pensió.

  • És obligatori fer aquest pla?

No, és voluntari. "És útil per la persona a qui li costa estalviar perquè així ho fa sense adonar-se'n, ja que són uns diners que ja no veu al compte corrent", explica la catedràtica d’Economia de la UB Montserrat Guillén. El gran problema que hi ha, afegeix, és que a Espanya els salaris són molt baixos respecte a les grans economies europees i, per tant, això dificulta l'estalvi.

  • Quin percentatge del sou es destinaria a aquest pla?

Inicialment cada treballador hauria de poder triar el percentatge. La proposta del govern espanyol és que es negociï a través dels convenis col·lectius o associacions o gremis en el cas de les empreses més petites i autònoms.

  • Té algun avantatge per a l'empresa?

No, a l'empresa li és igual ingressar-te aquesta quantitat de diners al compte corrent o en un pla col·lectiu. La part positiva que ho faci l'empresa és que té més força a l'hora de negociar comissions amb el gestor del fons; no és el mateix parlar en nom de 100 treballadors que individualment.

  • I per al govern espanyol?

Inicialment tampoc. El que aconsegueix és que la persona que es jubili d'aquí vint anys no depengui només dels diners de la pensió tradicional. "El govern pensa que fa un bé comú perquè aquests estalviadors aconseguiran unes millors condicions financeres si fan el pla a través de l'empresa que no pas individualment", apunta la catedràtica de la UB.

  • Quan seran una realitat?

La data que s'ha posat l'executiu de Sánchez per aprovar-los és el juny del 2022. Un cop aprovat l'avantprojecte, ara ha de passar el tràmit d'audiència pública i tornar al consell de ministres en segona volta.

stats