Automoció
Economia 04/12/2023

Wallbox planta cara a la crisi amb l'entrada d'un nou soci

Generac entra a l'accionarat de l'empresa de carregadors per a cotxes elèctrics per valor de 30 M€

2 min
La seu de Wallbox al barri de la Marina de Port de Barcelona.

BarcelonaWallbox vol guanyar musculatura per fer front a l'època de vaques magres. Segons ha pogut saber l'ARA, l'empresa catalana de carregadors per a vehicles elèctrics ha donat entrada a un nou soci al seu capital amb una operació valorada en 30 milions d'euros. L'anunci s'ha donat a conèixer aquest mateix dilluns.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La participació de l'empresa nord-americana Generac Power Systems, dedicada al disseny i fabricació de solucions tecnològiques d'energia i productes elèctrics, inclou la incorporació d'un representant al consell d'administració de l'empresa catalana i un acord comercial global per proporcionar les solucions de càrrega i de gestió energètica de Wallbox als clients de Generac i a la seva xarxa de distribució.

Les mateixes fonts han explicat a aquest diari que l'operació s'ha tancat a un preu de tres dòlars per acció, la qual arriba en un moment delicat per a la companyia, que ha vist reduir el seu valor més d'un 70% en l'últim any i un 90% des que va sortir a borsa. Els títols de Wallbox, que cotitza a Nova York, fa 15 dies que volten els 1,5 dòlars, lluny del seu sostre històric de 16,57 dòlars quan va debutar al parquet novaiorquès, a finals de 2021. Aleshores valia 1.293 milions d'euros, i ara uns 250 milions.

Aquesta situació ha impactat de ple en els resultats d'aquest proveïdor de carregadors elèctrics, que segueix sense posar fre a les pèrdues: va registrar uns resultats negatius de 28,3 milions d'euros el tercer trimestre, una xifra similar als 29,8 milions que va perdre just fa un any i als 31 del trimestre anterior. Els ingressos van ser de 32,5 milions d'euros, alhora en línia amb els del trimestre anterior i els del tercer trimestre de 2022. L'objectiu de Wallbox és aconseguir la rendibilitat el 2024.

Darrere aquest retrocés hi ha l'escassa implantació del cotxe elèctric, i els sotracs que ha patit primer per la pandèmia i després per la guerra a Ucraïna. Enguany el mercat ha tornat a agafar embranzida, i de gener a novembre a Espanya s'han venut 56.056 cotxes elèctrics, un 73,5% més que en el mateix període de l'any anterior. El seu elevat preu i escassa autonomia també són elements que encara fan dubtar molts compradors.

La falta de semiconductors i la consegüent reducció d'entregues de vehicles ja va obligar la companyia a acomiadar 96 treballadors –el 7% de la plantilla– a principis d'any, la majoria a Barcelona, en el marc d'un pla per reduir costos per valor de 50 milions d'euros. Wallbox té quatre fàbriques: dues a Catalunya, una a la Xina i una altra a Arlington (Texas). Hi treballen en total unes 1.300 persones.

El cert és que l'empresa catalana, que l'any 2021 va assolir la condició d'unicorn –és a dir, que estava valorada en més de 1.000 milions de dòlars–, ha tancat dues ampliacions de capital recentment: el novembre de 2022 per valor de més de 40 milions d'euros i durant el segon trimestre d'enguany una altra de 56 milions d'euros. La firma anunciava a l'abril la seva voluntat de captar fins a 92 milions d'euros.

stats