24/01/2023

Dues victòries per a Zelenski en un sol dia

2 min
El president ucraïnès, Volodymyr Zelensky

Volodímir Zelenski ha tingut aquest dimarts un dia rodó. Al matí ha anunciat un gest exemplar d'autoritat contra la corrupció, amb epicentre al ministeri de Defensa. I a la tarda, el govern alemany, sota pressions creuades (externes i internes), finalment ha autoritzat Polònia a enviar tancs Leopard 2 a Kíiv i també n'enviarà de propis. El canceller Olaf Scholz ha fet un decisiu pas endavant que trenca ja del tot la tradicional inhibició militar alemanya, fruit del trauma de la Segona Guerra Mundial. Els experts creuen que l'entrada en acció d'aquesta arma pot resultar decisiva al camp de batalla. Així doncs, són dues batalles polítiques guanyades pel president ucraïnès en menys de vint-i-quatre hores. Hi ha, a més, un lligam entre les dues notícies: la insistència ucraïnesa davant els seus aliats per rebre més suport militar (i de tota mena) no podia anar acompanyada de sospites, per no dir evidències, de pràctiques corruptes dins el seu executiu, i menys encara a Defensa. Una cosa dificultava l'altra. Per als aliats és imprescindible assegurar-se que els diners i el material que arriben a Kíiv arriben al destí previst. Al capdavall, el que està en joc a Ucraïna és la defensa de la democràcia a Europa.

Zelenski fa temps que lluita en el front intern de la corrupció. Ucraïna no era, ni és, precisament, una democràcia plena. Té un problema endèmic de males praxis amb els diners públics. Les protestes de la plaça Maidan del 2014 van ser en bona part una resposta a un sistema corcat per dins. De fet, la bandera contra la corrupció va ser una de les palanques que van portar Zelenski, líder regenerador, a guanyar les eleccions del 2019. Amb la invasió de Rússia i la guerra, el combat en aquest terreny no només no ha quedat en un segon pla, sinó que s'ha accentuat: en temps de sacrificis generals a vida o mort, encara resulten més ofensives les corrupteles. A Odessa, Zelenski ja va desarticular diverses trames; també va acomiadar el fiscal general i va designar un fiscal especial anticorrupció, a més de cessar jutges corruptes. Ara, davant la denúncia periodística que afectava el ministeri de Defensa, ha actuat amb celeritat. La decisió de fer neteja interna reforça la seva popularitat i autoritat, cara endins i cara enfora: ha purgat tres alts càrrecs del seu executiu i ha destituït cinc governadors. Es tracta de la remodelació més important del govern des de la invasió russa.

Si a això hi sumem la pròxima arribada de tancs Leopard 2, Zelenski surt doblement reforçat. Però què fa tan rellevant la imminent intervenció d'aquests tancs de fabricació alemanya? Doncs el fet que siguin més fàcils de mantenir i manejar que altres carros de combat, que gastin menys combustible, que es desplacin a gran velocitat (70 km/h) i tinguin una autonomia de 450 km i, sobretot, la seva extraordinària precisió: poden encertar un blanc en moviment a uns 5 quilòmetres de distància. A més, el seu canó pot girar 360 graus. L'exèrcit ucraïnès guanya un avantatge decisiu.

stats