06/02/2023

El govern espanyol s'embolica amb la llei del 'només sí és sí'

2 min
La ministra d’Igualtat, Irene Montero, al Congrés de Diputats.

BarcelonaEl PSOE ha entrat aquest dilluns al Congrés la seva proposta de reforma de la llei del només sí és sí sense haver-ho pactat abans amb Unides Podem i va agreujar el conflicte obert entre tots dos. La proposta del PSOE inclou una pujada general de penes per als casos en què hi hagi violència o intimidació. Per al ministeri d'Igualtat, aquesta distinció significaria tornar a l'antic paradigma en què la víctima havia de provar que hi havia hagut violència en una violació, convertint el procés judicial en un calvari, mentre que amb la nova llei el focus es posa només en el consentiment. Davant d'aquest nou xoc entre els socis cal deixar clares algunes coses. La primera és que la reforma de la llei no afectaria els gairebé 400 agressors sexuals que s'han beneficiat d'algun tipus de rebaixa, sinó que només s'aplicaria a partir de la seva entrada en vigor, i no de manera retroactiva. Tot i això, el PSOE considera que les rebaixes de penes l'estan castigant electoralment i que necessita actuar per tapar aquest forat.

Tot l'embolic ve del que els dos partits anomenen "efectes indesitjats" de la llei, és a dir, les rebaixes de penes. Segons diferents recomptes, fins ara s'ha aplicat una rebaixa en una de cada quatre revisions de penes, i els beneficiats són un 10% del total de condemnats. El més curiós és que la llei perseguia el contrari: aconseguir més condemnes i, de mitjana, penes més elevades. Eliminant la distinció entre abús i agressió es volia evitar casos com el de la Manada, que en un primer moment va ser considerat abús perquè es va considerar que la víctima no oferia prou resistència (després el Suprem va corregir la sentència). El problema és que a l'unificar el tipus també s'han tocat les forquilles de penes, i això ha provocat les revisions actuals. Però és possible que a la llarga hi hagi més condemnes que ara.

Va ser un error greu per part del ministeri d'Igualtat no preveure que hi hauria la possibilitat, segons com ho interpretés cada jutge, que hi hagués reduccions de penes. Llavors, si no hi havia manera d'evitar-ho (hi ha juristes que creuen que es podia fer a través d'una disposició transitòria, però d'altres ho discuteixen), el que calia era assumir-ho i explicar-ho. Explicar que la llei en conjunt és positiva malgrat aquests casos de reducció de penes puntuals, i que en tot cas s'ajudaria les víctimes dels beneficiats d'alguna manera. El segon error, aquest només d'Irene Montero, va ser culpar els jutges, perquè malgrat que és cert que tenen un biaix conservador i fins i tot masclista, hi ha un principi del dret que obliga a aplicar sempre la legislació més beneficiosa per al reu.

I ara arribem al tercer error, en aquest cas del PSOE, que és tornar a girar la llei com un mitjó per la pressió de la dreta amb una maniobra que no resol el problema de fons i afegeix confusió. Si cal rectificar la llei, que sigui després d'un debat seriós sobre quin Codi Penal volem i fet amb la mirada llarga, i no per les urgències electorals de ningú.

stats