06/10/2022

Queda molta feina pendent amb la masculinitat tòxica

2 min
Els joves increpant les estudiants

La Fiscalia investigarà per delicte d'odi els lamentables insults masclistes proferits per un alumne del Col·legi Major Elías Ahúja, de Madrid, i corejats després per la resta de companys en una acció col·lectiva premeditada, una suposada broma d'inici de curs que ha traspassat els límits acceptables. Els insults en qüestió –"nimfòmanes" i "putes"– anaven adreçats a les noies del Col·legi Major Santa Mónica, situat just al davant. Gravada en vídeo, la imatge s'ha fet viral i ha generat immediatament una indignació general a les xarxes que hauria de tenir conseqüències.

L'Elías Ahúja, de l'orde de Sant Agustí i adscrit a la Universidad Complutense, no és un centre qualsevol. Té l'aval d'una universitat pública i acull joves de famílies amb un poder adquisitiu mitjà-alt: el col·legi té un cost d'uns 1.200 euros al mes i és de caràcter religiós, tot i que l'assistència a missa no hi és obligatòria. Es tracta, doncs, d'estudiants universitaris d'entorns conservadors que, pel que es veu, són capaços de comportar-se com adolescents empeltats d'una execrable masculinitat tòxica. Sembla que, en la seva visió del món, les dones només siguin objectes humiliables. Emparats en la covardia de la dinàmica de grup, cap dels participants no va veure fins a quin punt, amb aquesta sortida de to, es convertien en ofensius i ridículs machitos. És evident que hi ha una gran distància entre aquest fet i el de les manades o violacions en grup, però la concepció de fons respecte a la dona és la mateixa. Com pot ser que encara estiguem així? A quines escoles han anat, aquests nois? Quin ambient han tingut a les seves famílies? Què els passa pel cap? Els valors del respecte i la igualtat no sembla que els tinguin actualitzats.

Sobre el seu entorn ideològic no hi ha dubtes. Els col·legis majors madrilenys i de la resta de l'Estat són escenaris habituals d'actes de Vox i llocs on els de Santiago Abascal són molt ben rebuts. De fet, el cas de l'Elías Ahúja no és ni de bon tros una excepció. El mateix líder de Vox hi acudeix sovint a fer presentacions o actes en què aprofita per fotografiar-se amb els alumnes i fins i tot amb professors. Fins a l'aparició de Vox, l'hegemonia en aquests col·legis corresponia a les Noves Generacions del PP. L'expresident d'aquest partit, Pablo Casado, va ser alumne del col·legi major que ara està en el punt de mira de la Fiscalia i l'opinió pública, i és allà on va ser reclutat per entrar a Noves Generacions.

La direcció de l'Elías Ahúja s'ha disculpat per l'actitud dels seus alumnes i ha assegurat que tots els estudiants hauran de participar en un cicle de conferències de sensibilització. I la Complutense també ha obert un expedient per aclarir si ha de prendre mesures en l'àmbit universitari. També s'ha empès els nois a escriure una carta de disculpa a les noies. La Fiscalia, però, tindrà l'última paraula sobre les conseqüències d'aquest acte. En tot cas, si joves com aquests, que es dediquen alegrement a insultar les seves companyes per passar-s'ho bé, han d'omplir les files de la dreta espanyola, el futur polític que ens espera és molt fosc.

stats