Un moment clau per a la desescalada

2 min
Una parella de francesos tornant cap a França després d'haver comprat a la Jonquera

Catalunya comença aquest dilluns la particular temporada turística del 2021. Almenys en el sentit que entra en vigor l’alleugeriment de les mesures restrictives per a l’entrada de visitants a l’Estat, decretat divendres pel ministeri de Sanitat seguint les recomanacions de la Comissió Europea. Ja no caldrà una PCR negativa, obligatòria fins ara en qualsevol cas. Tot just caldrà complir una de les següents condicions: haver estat vacunat, aportar un test d’antígens negatiu, presentar el certificat de recuperació (s’ha passat el covid i ja no s’és infecciós) o presentar una PCR negativa. Un salt important, i que encara podria evolucionar a millor durant el bon temps, que ha d’ajudar a complir les previsions del Govern –de l’anterior executiu–: recuperar una mica més del 50% dels 20.000 milions d’euros de despesa dels turistes registrats el 2019.

A aquesta flexibilització per a l’entrada de turistes s’hi afegeix el permís per a la celebració de festes majors, de revetlles, de festes de graduació i, en general, de fi de curs, així com, de fa ja uns dies, el permís per assistir a esdeveniments esportius, que ha tingut un punt d’inflexió en el Gran Premi de Catalunya del Mundial de motociclisme, que ha reunit prop de 20.000 persones al Circuit de Catalunya: l’assistència més nombrosa a un sol esdeveniment des del març de l’any passat.

Són fets que reforcen la sensació de sortida definitiva del túnel, que aporten optimisme per superar almenys el que s’ha viscut fins ara de la pandèmia. I cal celebrar-ho.

Sobretot perquè les dades de vacunació són molt bones. Aquest diumenge s’han superat els 3 milions de persones vacunades amb almenys una dosi, que suposen un 45,3% de la població de més de 16 anys i un 38,6% de la població total. I s’acosten a 1,8 milions les persones vacunades amb la pauta completa, un 26,5% de la població de més de 16 anys i un 22,6% de la població total. El bon ritme es mantindrà ara amb la vacunació de la gent de 40 a 49 anys, una franja de població prou nombrosa.

Al mateix temps, però, no es pot abaixar la guàrdia. Aquest diumenge l’ARA ha estat testimoni que la laxitud a les dues bandes de la frontera administrativa de la Jonquera és màxima: gairebé no s’atura cap vehicle per demanar si els ocupants porten una PCR negativa, i els horaris amb presència policial no són gaire amplis, precisament. Hi ha persones, de banda i banda, que sí que van correctament documentats, però n’hi ha molts que no perquè ja saben que no hi ha control. I no tots provenen dels 30 primers quilòmetres a banda i banda, zona en la qual els habitants tenen mobilitat lliure. Res fa pensar que a partir d’aquest dilluns s’hagi de ser més estricte.

En paral·lel, i per cinquè cap de setmana consecutiu, es compten per milers els desallotjats a Barcelona per aglomeracions en botellons sense mesures bàsiques de seguretat.

No passaria d’aquí si no fos que la Rt es manté ja massa temps estabilitzada al voltant de l’1, i això vol dir que la transmissió del virus i els nous casos es mantenen constants i no baixen. La mascareta i una actitud preventiva continuen sent unes grans aliades.

stats