Microsites  /  Eleccions 26-J 14/06/2016

Del tothom contra Rajoy als atacs del centre als extrems: les frases clau del debat

El líder del PP ataca a tots per igual, mentre que Sánchez i Rivera mantenen el pacte de no-agressió i se centren en Rajoy i Iglesias

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Els quatre candidats dels partits estatals, a l'únic debat a quatre de cara el 26-J. EFE

MadridEl primer i únic debat a quatre entre els quatre candidats estatals el 26-J ha començat amb Pedro Sánchez, Albert Rivera i Pablo Iglesias atacant durament Mariano Rajoy per la gestió econòmica. Però poc a poc la batalla se n'ha anat als extrems. Els líders del PSOE i de Ciutadans han mantingut el pacte de no-agressió i han passat del cos a cos al candidat del PP a començar a llançar dards a Podem. D'aquesta manera, han acabat consolidant l'esquema de polarització entre PP i Podem que consoliden les enquestes.

Repassem el debat en 20 frases:

ECONOMIA

Mariano Rajoy

1- Sobre les xifres d'atur: "No es pot faltar la veritat amb el tema de la contractació [sobre si la majoria de contractes són precaris i temporals]. Demano que no intentin manipular el que és una realitat. Cal perseverar en les reformes [...] Vostès comparteixen una visió bastant trista del país. Vostès no reconeixen res"

2- "No retallaré res més".

Pedro Sánchez

3- "No caigui senyor Rajoy en l'autocomplaença [...]. He demostrat que sóc un polític que fa el que dic i em comprometo a pujar el salari mínim i derogar la reforma laboral".

Pablo Iglesias

4- A Rajoy: "Vostè té un bon escuder avui al debat, però sospito que no tindrà prou escons per governar"

5- A Rivera: EEntre la còpia i l'original em quedo amb l'original, i el nostre rival és el Partit Popular"

6- Sobre l'impost per a les pensions que proposa el PSOE: "És una excel·lent proposta del PSOE. Se l'ha de felicitar"

Albert Rivera

7- A Iglesias: "Matar a impostos i amagar-ho en un catàleg d'Ikea no és la solució [i mostra un tuit d'Iglesias donant suport al govern grec de Syriza el 2015]. No volem el model grec perquè no funciona a Espanya"

8- 'Lapsus linguae': "Espanya és la quarta economia del món".

POLÍTIQUES SOCIALS

Mariano Rajoy

9- A Sánchez: "Vostè seria un pèssim president per als interessos generals dels espanyols"

Pedro Sánchez

10- A Rajoy: "Hi ha poques persones que hagin fet tant de mal en tant poc temps a l'estat espanyol"

CORRUPCIÓ

Mariano Rajoy

11- Després de quedar-se inicialment sense paraules: "Espanya no és un país corrupte i no es derrota la corrupció amb gesticulacions ni inquisicions [...]. De vegades tinc la sensació que vostè [Sánchez] no vol moralitzar la política, si no que vol fer política amb la moral. I si sabés que a mi no em perjudica la corrupció no en parlaria. Però jo no li retreuré coses i bastant té al seu partit".

Pablo Iglesias

12- Molt nerviós quan Rivera acusa el seu partit de finançament il·legal: "Entenc la desesperació, però hi ha coses que no es poden fer en un debat. El Suprem ha arxivat fins a cinc vegades la causa sobre finançament il·legal".

Pedro Sánchez

13- Després que Iglesias enumeri tot de casos de corrupció i portes giratòries que esquitxen a PP i PSOE: "És curiós que no hagi posat al llistat la declaració complementària de Juan Carlos Monedero i la beca de la universitat de Màlaga del senyor Errejón"

Albert Rivera

14- A Rajoy, a qui demana que se'n vagi per permetre un govern de gran coalició: "Jo no li diré indecent, ni l'insultaré. Però Espanya necessita un nou govern per a obrir aquesta nova etapa. El populisme seguirà creixent si no regenerem la política".

CATALUNYA

Mariano Rajoy

15- Per un 'lapsus', s'identifica com a català, però després diu: "L'únic que podria votar en el referèndum seria Rivera, per ser català [...]. Jo m'encarregaré que la llei es compleixi"

Pedro Sánchez

16- "Enfront al dret a l'autodeterminació d'Iglesias, jo defenso el dret a seguir units"

17- "En política sí que funciona l'ordre dels factors i vostè va anteposar el referèndum a formar govern"

Pablo Iglesias

18- "Com deia un amic meu amb ironia, si segueix governant quatre anys més Rajoy potser qui voldrà marxar és Valladolid"

19- Sense voler erigir la defensa del referèndum en 'línia vermella': "Demano a Sánchez que sigui coherent: no val criticar Ada Colau per independentista però després governar amb ella"

Albert Rivera

20- "Iglesias no vol explicar la realitat, dins de casa té una fàbrica d'independentistes"

PACTES

Pedro Sánchez

21- "El PSOE surt a guanyar les eleccions, però cap partit podrà governar en solitari. Només un PSOE fort i guanyador podrà garantir si hi ha canvi i un govern progressita. Crec que el PSOE està en garanties i condicions d'oferir i garantir les dues coses"

Mariano Rajoy

22- "Després de defensar una gran coalició, a Sánchez: "Quin concepte de l'aritmètica té vostè?"

Albert Rivera

23- "No posarem vetos [...]. Per suposat que hi haurà acords"

Pablo Iglesias

24- "Els ciutadans espanyols no volen ambigüitats, volen una resposta concreta. Només hi ha dues opcions: o un govern amb el PP o un amb Podem i el PSOE El president haurà de ser el que estigui a la llista amb més vots".

stats