CAP AL 26-J
Microsites 14/06/2016

En Comú reclama el vot independentista a la ciutat del president

Domènech erigeix la coalició en la “casa del dret a decidir” i el referèndum vinculant

Sara González
3 min
El cap de llista d’En Comú Podem, Xavier Domènech, durant el míting d’ahir a Girona, en què també va participar l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Igualada / GironaEn Comú Podem ha llançat tot un desafiament a Convergència. Aprofitant que el full de ruta independentista està en dubte pels desacords entre Junts pel Sí i la CUP, la coalició d’esquerres es reivindica com l’única opció que pot fer viable un referèndum perquè Catalunya pugui decidir el seu futur. Xavier Domènech es va plantar ahir amb Ada Colau a Girona, la ciutat que va governar Carles Puigdemont durant cinc anys, i va proclamar En Comú Podem “la casa del dret a decidir” manllevant l’esperit fundacional de “la casa gran del catalanisme” que ara CDC, en hores baixes segons les enquestes, intenta reformular.

Domènech no es conforma a guanyar les eleccions del 26-J amb el mateix resultat que va obtenir el 20-D. En la seva campanya està posant tota la carn a la graella per ampliar la victòria i empènyer per un govern de “canvi” amb Pablo Iglesias a la Moncloa. Els arquitectes de la seva ruta cap als comicis tenen ben estudiat que el marge de millora el tenen, especialment, a les demarcacions de Girona, Lleida i Tarragona, on van obtenir un representant a les passades eleccions a més dels nou de Barcelona. I conisderen que un dels nínxols per ampliar els suports és l’independentisme decebut per com Junts pel Sí i la CUP han pilotat el procés sobiranista. És a aquest públic que es va adreçar ahir Domènech des de Girona, una de les ciutats capdavanteres a l’hora de reivindicar el sobiranisme.

“Cal un referèndum vinculant per poder sortir del procés polític dels últims anys amb un espai clar de decisió i de reconeixement de sobirania”, va proclamar. I va afegir que, si algú està “lluitant” perquè els catalans aconsegueixin el dret a decidir, és En Comú Podem teixint aliances territorials perquè el futur govern espanyol avali la consulta pactada. Situar la coalició en la centralitat del sobiranisme serà un dels principals eixos sobre els quals pivotarà la conferència que Domènech pronunciarà aquesta tarda a l’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona. El candidat sortirà del format del míting que envaeix les campanyes per llançar un missatge que, segons fonts de la coalició, anirà més enllà del 26-J.

Discurs més enllà dels comicis

El missatge de Domènech se centrarà en com construir el “nou catalanisme” que porti Catalunya a la sortida del “bloqueig” en què l’ha situat, segons En Comú Podem, el procés sobiranista. El candidat també explicarà els pilars del projecte que abandera. A la conferència hi assistiran personalitats com l’arquitecte Oriol Bohigas, el filòsof Josep Ramoneda, l’economista Arcadi Oliveres i els politòlegs Joan Subirats i Vicenç Navarro, entre d’altres.

Colau va ajudar Domènech a reforçar el seu missatge carregant contra Convergència, tot advertint que “mentre hi ha qui s’omple la boca dient que posen els objectius per davant de les sigles” són els comuns els que estan treballant per revertir retallades i pal·liar la situació d’emergència social. Just el dia en què es complia un any de la seva presa de possessió com a alcaldessa de Barcelona, va reivindicar la seva lluita contra una corrupció que, va dir, és “endèmica”, i va carregar contra mesures com la llei Montoro, que, va recordar, va rebre el suport de CDC tot i que suposa una limitació de la capacitat de maniobra dels ajuntaments catalans.

Colau va insistir que En Comú Podem és la veu catalana que pot acreditar que és capaç de fer fora el PP el pròxim 26-J. Aquesta fita, va dir Domènech, s’ha d’aconseguir també de la mà del socialisme, clau per sumar una majoria contra la dreta. És per això que va fer una crida al PSOE perquè no segueixi les directrius de la presidenta andalusa, Susana Díaz, que “aposta” per la gran coalició i per una estratègia que el portarà “al suïcidi”.

La carta de la “vergonya” de Rajoy

“Les seves cartes fan vergonya, senyor Rajoy. Li tornarem la seva missiva el 26-J i serà una carta d’acomiadament. La posarem dins d’una urna i bye bye, senyor Rajoy”, va etzibar Domènech durant el míting de Girona. Al matí, des d’Igualada, va lamentar que l’estat espanyol hagi tingut un govern del PP que “ha actuat constantment contra les aspiracions dels catalans” amb polítiques “repressives i judicialitzadores” i que, després de tot això, l’únic que se li acudeixi al president en funcions sigui adreçar una carta “singularitzada” als catalans. “Estem plens de cartes, portem quatre anys així”, va dir.

stats