Especials 27/10/2021

Compartir la criança en espais acollidors

Els Espais Familiars de Criança Municipals són un servei d’educació per a la petita infància integrat a la xarxa comunitària i que ofereixen suport a la criança dels infants dels 0 als 3 anys i acompanyament a les seves famílies

4 min
La Carolina i el seu fill, l'Enoc, a l'Espai de Criança Familiar Municipal Els Gats

L’Enoc gateja i de tant en tant aixeca la mà del terra per fer avançar un camió de joguina. El nen deixa el camió aparcat en un racó i aleshores la seva mare, la Carolina, l’agafa carinyosament amb els braços. Ell somriu, però de seguida es belluga per dir que vol tornar a jugar. D’elements per fer-ho no li falten: fireta, sorra de la platja, maraques, una tenda d’indis, peces de fusta, petxines, carbasses... Li agrada sobretot tot allò que rodola. També hi ha contes a la vista. I malgrat que tan sols té nou mesos, la seva mare de tant en tant li’n fulleja algun perquè es fixi en els dibuixos.

Som a mig matí, i a l’Enoc i als altres infants se’ls ofereix fruita. Tots s’asseuen tranquil·lament en una taula o a la falda de l’adult acompanyant. Just després, les mares prenen un cafè o una infusió en una saleta. És l’hora de la conversa. Mentrestant, els infants segueixen jugant.

Tot això té lloc a l’Espai Familiar de Criança Municipal Els Gats, un equipament molt lluminós de Sants-Badal que va obrir les portes a principis del passat mes de setembre (el nom d’Els Gats no va ser escollit a l’atzar: abans de construir l’edifici, en aquest lloc hi havia una colònia de gats; el Districte de Sants-Montjuïc va promoure un procés participatiu per triar el nom dels nous equipaments del barri, i Els Gats va ser el que va rebre més suport per part de la ciutadania que hi va participar).

Dues mares converses mentre una criatura juga, a l'EFCM Els Gats

“Em sento molt recolzada i escoltada en aquest centre, que ofereix unes quantes coses que la major part de nens no tenen a casa, sobretot material i un gran espai”, diu la mare de l’Enoc, que té una feina de mitja jornada, la qual cosa li permet venir a l’espai familiar de criança. Ella ha escollit el torn de dilluns i dimecres al matí. Al llarg de la setmana hi ha diversos torns per a famílies amb infants (des que es desplacen –a partir dels 9 o 10 mesos– fins als 3 anys), en sessions de dues hores i mitja. Dos dies a la setmana s’hi du a terme el programa “Nadons en família”, adreçat a famílies amb infants des que neixen fins que comencen a desplaçar-se. A molts pares i mares amb un nadó els és de gran ajuda poder compartir les seves experiències i els seus dubtes.

Imatge general de l'ECFM Els Gats

“Tots els grups són estables. Les famílies s’apunten uns dies i horaris determinats. Així es fomenta la creació de vincles”, explica Susanna Pugés, directora de l’Espai Familiar de Criança Municipal Els Gats, i també de l’Escola Bressol Municipal Els Gats. “Durant la sessió la presència de les educadores facilita l’ acompanyament dels adults i els infants, des del respecte, sense judicis i sense alliçonar-los, posant en valor les seves competències. Pel que fa als infants, deixen el material al seu abast. És l’infant qui pren la iniciativa”, posa de manifest la Susanna Pugés. “Aquí els infants experimenten, exploren, descobreixen i juguen entre ells en un entorn segur, acollidor i de benestar. I mentrestant els pares comparteixen la seva experiència al voltant de l’educació i la criança”.

El fet que aquest espai familiar de criança estigui al mateix edifici que una escola bressol té uns quants avantatges. “Hi ha famílies que venen a demanar plaça a l’escola bressol i els convidem a visitar l’espai familiar de criança; els agrada tant que s’hi apunten”, comenta la Susanna.

A més d’escoles bressols, els Espais Familiars de Criança Municipals es troben en altres equipaments de proximitat, com ara casals de barri, centres cívics i centres oberts.

Els Espais Familiars de Criança Municipals cada vegada estan rebent més demanda per part de la ciutadania, cosa que confirma que donen resposta a una necessitat. “Hi ha poques ofertes per a infants tan petits que no sigui anar al parc”, diu la Susanna. “Moltes mares amb infants petits es troben soles. Les persones del seu entorn marxen a treballar; en moltes famílies treballen els avis i les àvies de les criatures; la vida segueix...”, subratlla. “En aquest espai tothom està passant per la mateixa experiència, de felicitat però també complexa: no és fàcil aprendre a ser i a fer de mare o de pare”, afegeix.

Aquests espais familiars de criança, encara poc coneguts, són, doncs, una bona opció per a molts pares i mares amb infants petits que no els duen a les escoles bressol i que tenen disponibilitat de temps. L’increment del teletreball propicia que alguns pares i mares puguin compaginar la feina amb estar unes hores a la setmana en un espai com aquest, compartint vivències. I després d’haver-se conegut, algunes mares o pares queden de tant en tant per jugar al parc... o a casa dels nous amics, afavorint xarxes de relacions que van més enllà del propi espai familiar.

L’obertura d’aquest nou equipament al barri de Sants-Badal forma part del desplegament del Pla d’Educació i Criança de la Petita Infància impulsat pel govern municipal, que té com a objectiu donar resposta a les necessitats diverses de les famílies amb infants de 0-3 anys.

Més informació:

barcelona.cat/educacio

Twitter: @BCNeducadora

Contacte: espaisfamiliars@bcn.cat

Tots els Espais Familiars de Criança Municipals de Barcelona

La xarxa d’Espais Familiars de Criança Municipals (EFCM) és un servei públic de suport, atenció i acompanyament als infants fins als 3 anys i a les seves famílies que va creixent arreu de la ciutat. En aquest requadre hi trobareu els 20 que estan en funcionament o a punt d’obrir les portes.

CIUTAT VELLA

EFCM Cadí-Raval

Escola Bressol Municipal Cadí (Om, 11)

EFCM Socioeducatiu Aurora

Escola Bressol Municipal Aurora (Aurora, 24)


L’EIXAMPLE

EFCM Els Tres Tombs

Escola Bressol Municipal Els Tres Tombs (Manso, 28 bis)

EFCM Cotxeres Borrell

Centre Cívic Cotxeres Borrell (Viladomat, 2-8)

EFCM Fort Pienc

Centre Cívic Ateneu Fort Pienc (Pl. Fort Pienc, 4)

EFCM Urgell

Centre Cívic Urgell (Comte d’Urgell, 145)

EFCM Sagrada Família

Centre Cívic Sagrada Família (Provença, 480)


SANTS-MONTJUÏC

EFCM Socioeducatiu Casa dels Colors

Edifici equipaments públics (Pg. Zona Franca, 54-56, 1a planta)

EFCM Els Gats

Escola Bressol Municipal Els Gats (Roger, 48)


LES CORTS

EFCM Socioeducatiu Les Corts-Sants

Espai Familiar i Centre Obert Municipal Les Corts-Sants (Benavent, 20)


SARRIÀ-SANT GERVASI

EFCM La Saleta

Centre Cívic Vil·la Urània (Saragossa, 29)

EFCM El Petit Drac

Espai Familiar El Petit Drac (Via Augusta, 327)


GRÀCIA

EFCM El Vaixell

Centre Cívic La Sedeta (Sicília, 321)


NOU BARRIS

EFCM El Torrent

Escola Bressol Municipal El Torrent (Alcántara, 22)

EFCM Trinitat Nova

Escola Bressol Municipal Trinitat Nova (Fosca, 12)

*Previsió obertura: primer semestre 2022

EFCM La Bòbila

La Bòbila de Porta (Pl. Sóller, 1)

*Previsió obertura: primer semestre 2022


SANT ANDREU

EFCM Bon Pastor

Centre Cívic Bon Pastor (Pl. Robert Gerhard, 3)


SANT MARTÍ

EFCM La Vela

Centre Cívic Besòs-Casal Infantil El Vaixell (Rambla Prim, 87-89, 1a planta)

EFCM Socioeducatiu Sant Martí

Centre Obert Municipal Sant Martí (Huelva, 36, baixos)

EFCM El Petit Drac de Sant Martí

Casal Infantil El Drac (Via Trajana, 20)

*Previsió obertura: primer semestre 2022

stats