Microsites  /  Papers de Panamà 06/04/2016

Àlex Crivillé: "Sempre he complert amb les meves obligacions fiscals"

L'expilot hauria cobrat els seus drets d'imatge després de guanyar el Mundial de 1999 a través d'una societat 'offshore'

R.r.
3 min
Àlex Crivillé, durant una entrevista concedida a l'ARA

BarcelonaL'expilot Àlex Crivillé hauria cobrat els drets d'imatge després de la consecució del campionat del món de 500 cc del 1999 a través d'una societat 'offshore', segons ha explicat aquest dimarts 'El Confidencial', que ha implicat Crivillé en els 'papers de Panamà'. El barceloní hauria cobrat els seus drets d'imatge a través d'una xarxa d'empreses situada en paradisos fiscals.

Segons aquest mitjà, tres mesos després de la consecució del Mundial de la màxima cilindrada —Crivillé va convertir-se el 24 d'octubre de 1999 en el primer espanyol a aconseguir aquest campionat—, el 25 de gener del 2000, el despatx d'advocats Mossack Fonseca va registrar a les illes Verges britàniques la societat Pro Best Invest SA. Aleshores, Crivillé residia legalment a Suïssa, i la firma del contracte amb Pro Best "va servir perquè li cedís els seus drets d'imatge, que després es pagaven al campió". Segons l'assessor de Crivillé, aquest sempre pagava els deguts impostos a Suïssa.

El darrer intermediari seria una societat holandesa, Racinvest, a la qual s'haurien cedit els drets d'matge i marca que tenia la seva empresa a Espanya. Aquest moviment s'explica perquè Holanda gaudeix d'un tracte més favorable amb les illes Verges britàniques, on s'havia establert Pro Best Invest. L'assessor de Crivillé, segons 'El Confidencial', ho hauria definit com "un entramat legal", i hauria apuntat que es tractava d'"enginyeria fiscal".

Segons els documents de Mossack Fonseca als quals ha tingut accés aquest i altres mitjans, la societat en qüestió va ser tancada el 2006, quatre anys després que Crivillé tornés a Espanya un cop retirat el 2002.

La gestió mundial de les marques de 'Crivi'

Les informacions publicades també revelen que Pro Best Invest podia gestionar els drets de les marques 'Alex Crivillé', a Espanya i Europa, i 'Alex Crivi', 'Alex Crivillé-Crivi' per a tota Europa i arreu del món, amb l'exclusió dels Estats Units i el Canadà.

El contracte, de prop de 30 folis, detalla el preu dels drets de Crivillé, que ascendirien, segons el mitjà, a "72.000 euros anuals com a quantitat fixa i un 85% dels beneficis obtinguts per sobre d'aquesta xifra". El contracte quedaria sotmès als impostos suïssos. Racinvest va entrar en joc l'agost de 2000, i va firmar un contracte amb Pro Best Invest per adquirir els drets d'imatge a Europa sota la legislació holandesa. Els beneficis s'haurien pagat a Pro Best fins al 2004, any fins al qual s'haurien realitzat pagaments.

L'expilot es defensa

Àlex Crivillé s'ha defensat aquest dimarts a través d'un comunicat. "Sempre he complert amb les meves obligacions fiscals i mai he deixat de pagar els meus impostos, ja sigui a Suïssa o a Espanya. Vull deixar clar que en cap moment he fet cap operació que no s'emmarqui dins de la legalitat establerta per la llei", ha dit.

Aquest dimecres, a més, ha estat entrevistat per Jordi Basté a 'El món a RAC1', on ha admès que ho va fer per estalviar-se impostos "Tot el que he fet és legal, he fet les coses com Déu mana. Tot estava ben estructurat i amb tota la legalitat. No hi ha res il·legal", ha dit l'expilot. "Durant 5 o 6 anys vaig tenir la residència a Suïssa. Des de fa 12 anys, quan vaig acabar la meva carrera esportiva, estic tributant a Espanya. Abans, la diferència de tributació era brutal", ha explicat.

"Durant 12 anys no he tingut cap inspecció d'Hisenda perquè he fet les coses de manera legal", s'ha defensat. El pilot ha lamentat "que em fotin en el pac de la gent que no ho té legal. La meva imatge queda com si fos un estafador".

"Sabia que sortiria perquè ens van trucar demanant si aquesta informació era certa i no ho vam negar", ha finalitzat.

stats