BARÇA
Esports 31/05/2013

Abidal: "Volia seguir, però el club ho veu diferent"

El francès marxa i el Barça anuncia que tornarà per dirigir les escoles internacionals

Albert Llimós
4 min

BarcelonaLa tardor del 2008, quan feia tot just un any que era a Catalunya, Éric Abidal va reconèixer que se sentia sol a Barcelona. Després de molts anys a Lió, el francès no trobava el seu lloc dins del grup humà que lideraven Xavi Hernández, Carles Puyol, Víctor Valdés i companyia. Se sentia un estrany. "A aquest equip li falta festa. No sé què fan els jugadors a la seva vida, si estan casats, si tenen fills... Al camp som una família, fora no", va sentenciar el solitari francès.

Cinc anys més tard, Abidal ha trobat la seva nova família. En el seu comiat com a futbolista blaugrana, l'espigat lateral tenia al seu costat tots els jugadors amb qui ha compartit vestidor durant aquests cinc exitosos anys. També hi era tot el cos tècnic, tots els que han compartit amb ell aquests últims dos anys de dificultats i alhora determinació per superar l'inclement càncer. A base de derruir límits i barreres, de superar reptes sempre amb un somriure encomanadís, Abidal s'ha guanyat el cor i l'estima de tots els seus companys de vestidor. Ahir, en el seu adéu públic, hi eren tots. Amb tots ells es va abraçar amb llàgrimes als ulls. Abidal s'acomiadava del Barça, s'acomiadava de la seva família de Barcelona. No era un adéu, era un fins aviat.

Resignació

L'escenografia era la de les grans ocasions. Tota la plantilla davant, mirant atenta els seus gestos, mesurant les seves paraules, atenta al seu discurs entretallat i emocionat. Després d'un aplaudiment general i efusiu, Abidal va dir adéu al Barça després de sis temporades exitoses. Ho va fer amb els ulls brillants, sense la confiança que sempre desprèn la seva figura atlèticasobre la gespa. "És un dia complicat. M'hauria agradat seguir al Barça, però el club ho veu diferent i ho he de respectar -va anunciar el futbolista-. Me'n vaig per segurament tornar", va afegir Abidal després de l'oferta que li va fer arribar el club deu dies abans.

El Barça no compta amb Abidal com a futbolista. La proposta blaugrana era que fos "director tècnic de totes les escoles a escala mundial", tal com va anunciar el president Sandro Rosell. "Ens ha donat una lliçó de vida que mai oblidarem. Abidal passa a formar part de la nostra història", va anunciar el màxim dirigent blaugrana abans d'obrir les portes al francès en un futur no gaire llunyà: "No li estem dient adéu, sinó fins quan tu vulguis".

La proposta del Barça no satisfà els interessos i les inquietuds que encara té Abidal. Vol seguir jugant fins que el cos li digui prou. Després segurament tornarà a Can Barça. "És un cas complicat. He tingut molta sort. He lluitat molt, he saltat moltes tanques que potser ningú més ha saltat abans. Tinc ganes de jugar i he de seguir. Si els doctors em diuen que no puc seguir perquè poso la vida en risc, ja deixaré el futbol, però no és el cas", va explicar Abidal amb total franquesa. El cos li demana seguir. El cos no li ha dit prou, com tampoc ho va fer quan va enfrontar-se al càncer. "No em veig penjant les botes. Quan em van donar l'alta mèdica volia dir que no hi havia cap risc per a mi", va sentenciar Abidal. Una seguretat que no comparteixen a Can Barça.

Explicacions del club

Quan repetidament es va insistir en els motius pels quals no es renovava Éric Abidal, tant Sandro Rosell com Andoni Zubizarreta van ser poc explícits. Les explicacions del Barça no van ser contundents. "No en faré una anàlisi futbolística. És una decisió professional que engloba tots els matisos dels últims dos anys", va dir el director tècnic mentre Abidal el mirava directament amb la cara seriosa. Zubizarreta va reconèixer que ha estat un "procés llarg", mentre que Rosell admetia que ha estat una decisió "consensuada" per totes les esferes del club.

El Barça no va explicar de manera clara els motius per no renovar Éric Abidal. Ho van fer per no perjudicar el jugador. Primer, perquè podien ser paraules dures per a Abidal. Segon, perquè el Barça no vol perjudicar el jugador en les negociacions que pugui tenir amb els clubs que s'interessin per ell. Al Barça consideren que Abidal no recupera amb mateixa facilitat que ho feia abans. Després d'un gran esforç, li costa molt. Esbombar-ho, segons fonts blaugranes, seria perjudicar la imatge del jugador. Sobre aquest futur, el lateral francès va ser clar. "No tinc ofertes però tinc temps per pensar-ho", va admetre Abidal, que va aprofitar l'ocasió per llançar un missatge a Vilanova. Un anhel per dissabte contra el Màlaga. "A veure si el mister em fa sortir", va dir.

Cronologia dels fets

En l'últim mes les reunions per tractar el futur d'Abidal s'han accelerat. Després d'uns primers contactes, el jugador francès va moure fitxa. El missatge va arribar a través del seu representant. David Venditelli va explicar als micròfons de RAC1 que Abidal estava "decebut" amb el club. Era 7 de maig i començava una tensa partida. El club es va mantenir impertèrrit i la següent jugada, tal com va avançar l'ARA, va ser novament del futbolista. Éric Abidal tenia intenció d'oferir una roda de premsa per explicar la seva situació.

La magnitud i el caràcter especial del cas van fer que el president Sandro Rosell es reunís amb el jugador per traslladar-li l'oferta última del Barça. Rosell va ser l'encarregat de dir-li al jugador francès que no es comptava amb ell en l'àmbit esportiu. Això va passar el cap de setmana de la final four de bàsquet a Londres. Quatre dies més tard, el dijous 21 de maig, el Barça concretava l'oferta que avui han fet pública jugador i club. Se li oferia un càrrec com a director tècnic de les escoles del Barça a tot el món. Ho feien Andoni Zubizarreta i el vicepresident esportiu, Josep Maria Bartomeu. El jugador i el club van pactar que tot i no arribar a un acord sobre la temporada vinent -les voluntats eren contràries- oferirien una roda de premsa conjunta per explicar el futur del futbolista.

stats