Esports 28/05/2015

Dirigents de la FIFA, detinguts per corrupció

La justícia dels EUA imputa nou càrrecs per corrupció, suborn i blanqueig de diners

N. Ferragutcasas
6 min
Dirigents de la FIFA, detinguts per corrupció  Detingut un empresari amb lligams amb el Barça

WashingtonUna xarxa de “corrupció sistèmica i desenfrenada” operava dins de la FIFA des de feia “més de dues dècades”. El departament de Justícia dels Estats Units va informar ahir de la detenció de nou alts càrrecs de l’òrgan de govern del futbol en l’àmbit internacional i cinc empresaris de l’esport per càrrecs de suborn, xantatge, frau i conspiració per al blanqueig de diners.

“Els detinguts van utilitzar les seves posicions de confiança per sol·licitar suborns a canvi dels drets comercials, i ho van fer una vegada i una altra, any rere any, torneig rere torneig”, va afirmar la fiscal general dels EUA, Loretta Lynch, en una roda de premsa per explicar els detalls d’una investigació coordinada amb l’FBI i l’agència tributària nord-americana. Lynch, que fa poques setmanes que va assumir el càrrec, va assegurar que les detencions només són l’inici d’una operació que té com a objectiu “eradicar la corrupció” dins de la FIFA.

Suborn i blanqueig de diners

Segons la investigació nord-americana, els acusats estarien implicats en casos de corrupció en les atribucions de seus per a esdeveniments esportius -entre ells la Copa del Món- i els drets de màrqueting i televisió. La fiscalia nord-americana al·lega que els dirigents de la FIFA, que van rebre sobres plens de desenes de milers de dòlars en efectiu, van exigir suborns per valor de més de 150 milions de dòlars.

“Els suborns es van convertir en la manera corrent de fer negocis dins de la FIFA, fins a crear una cultura de corrupció que ha podrit l’esport més important del món”, va dir el director de l’FBI, James Comey.

Lynch també va explicar que només l’organització de la Copa Amèrica del 2016, que se celebrarà als Estats Units, va motivar suborns per un valor estimat de 110 milions de dòlars. Per això l’FBI va escorcollar ahir a la matinada la seu de la Confederació de Futbol de l’Amèrica del Nord, l’Amèrica Central i el Carib (Concacaf), a Miami.

Hores abans de la roda de premsa de la fiscal general nord-americana, les autoritats suïsses van detenir set dels nou dirigents de la Federació de Futbol acusats de corrupció, a petició de la justícia dels EUA, al luxós Hotel Baur au Lac de Zuric.

Elecció del president de la FIFA

Els alts càrrecs de la FIFA eren a la ciutat suïssa per a la trobada anual de l’organització. El frau s’ha destapat dos dies abans que comencin les eleccions a la presidència de la Federació internacional. L’actual mandatari, Joseph Blatter (79 anys), aspira al seu cinquè mandat.

La seva presidència fa anys que és objecte de crítiques a causa de la riquesa acumulada per la FIFA en els últims anys. El 2014, any de la celebració de l’últim Mundial, la xifra dels negocis de la Federació va pujar fins als 2.000 milions de dòlars.

Tant el congrés com l’elecció del futur president seguiran endavant, va informar el portaveu de l’organisme, Walter de Gregorio, poc després que es descobrís l’escàndol. “És un moment difícil per a nosaltres, però el congrés se celebrarà perquè una cosa no té res a veure amb l’altra”, va declarar De Gregorio. A més, va garantir que ni el president de la FIFA, Joseph Blatter, ni el seu secretari general, Jerôme Valcke, estan involucrats en aquests procediments judicials.

D’altra banda, va afirmar que de moment Rússia i Qatar es mantindran com a seus de la Copa del Món del 2018 i del 2022, respectivament. “No podem especular amb el que passarà demà o demà passat”, va afegir.

El portaveu de la FIFA va lamentar l’escàndol i va subratllar que l’organització cooperarà plenament amb la justícia. “La FIFA és la part perjudicada -va dir-. Això no és bo per a nosaltres en termes d’imatge i reputació, però sí per aconseguir la neteja per a la qual hem treballat durant anys”.

De fet, De Gregorio va assegurar que la millor prova de la lluita de la FIFA contra la corrupció és la petició que va fer al Ministeri Públic de Suïssa perquè obrís una investigació sobre l’elecció de Rússia i Qatar com a seus dels pròxims mundials.

Investigació paral·lela suïssa

La FIFA va presentar la demanda el novembre de l’any passat. Tot i així, la fiscalia suïssa va informar ahir que el procés penal no es va obrir fins al mes de març, quan es van tenir sospites “d’irregularitats” en l’atribució de les seus dels pròxims campionats mundials.

La investigació suïssa, paral·lela a la nord-americana, es concentra en diversos membres de la FIFA sospitosos de males pràctiques i blanqueig de diners a canvi de la concessió de les seus. La fiscalia suïssa, que havia mantingut en secret el procés penal, va explicar en una nota de premsa que ahir va requisar informació i documents electrònics de la seu que el màxim organisme mundial del futbol té a Zuric.

“Els enriquiments il·lícits corresponents es van dur a terme en part almenys a Suïssa. A més, la institució ofesa [la FIFA] té la seu a Suïssa. Per això la investigació s’obre per gestió deslleial”, segons el comunicat. A més, la fiscalia creu que “hi ha sospites de blanqueig de diners a través de relacions bancàries a Suïssa”.

Les autoritats helvètiques van explicar també que els dos processos legals en curs contra dirigents de la FIFA són diferents i independents, però que ells i la fiscalia general nord-americana compartiran informació i es coordinaran.

Les detencions d’ahir a Suïssa suposen un cop molt fort per a la FIFA. L’organització que regeix l’esport més popular del món torna a estar envoltada per l’escàndol i la corrupció. Set dels 14 imputats van ser arrestats a Zuric i, entre ells, hi ha dos vicepresidents de la FIFA: Jeffrey Webb, de les illes Caiman, i Eugenio Figueredo, de l’Uruguai. Els altres membres executius són Jack Warner, de Trinitat i Tobago; Eduardo Li, de Costa Rica; Julio Rocha, de Nicaragua; Costas Takkas, de les illes Caiman; Rafael Esquivel, de Veneçuela; José Maria Marín, del Brasil, i Nicolás Leoz, del Paraguai.

Els altres acusats són cinc empresaris relacionats amb el món de l’esport que haurien sigut els autors dels suborns. “Aquesta és la Copa del Món del Frau i avui els ensenyem la targeta vermella”, va dir el cap de l’agència tributària dels EUA, Richard Weber.

La justícia nord-americana va rebre l’ajuda d’un antic executiu de la FIFA, Chuck Blazer, per aconseguir les proves contra els detinguts. Blazer es va declarar, en secret, culpable en un tribunal federal el 2013. Abans de dirigir el departament d’Estat nord-americà, Loretta Lynch va ser fiscal del districte est de Nova York, on es va iniciar la investigació que es va anunciar ahir.

“Aquests individus i organitzacions van incórrer en suborns per decidir qui televisaria els partits, on es farien i qui controlaria l’organisme que supervisa el futbol a escala mundial”, va denunciar Lynch, i va afegir que els responsables dels fraus van utilitzar el sistema bancari dels EUA per distribuir els suborns.

Detingut un empresari amb lligams amb el Barça

Cinc de les 14 persones acusades de corrupció ahir per la justícia dels Estats Units són empresaris. Un d’ells és el nord-americà Aaron Davidson, president de Traffic Sports USA. Aquesta empresa, que promou esdeveniments futbolístics a l’Amèrica del Nord, a Centreamèrica i al Carib, té la matriu i la seu principal al Brasil.

Aquesta companyia ha estat vinculada al Barça en els fitxatges de Keirrison, Henrique i, recentment, de Douglas (foto). D’altra banda, també ha participat en algunes operacions fetes amb Neymar i diferents marques comercials.

Aquestes operacions no tenen res a veure amb les investigacions que van anunciar la fiscalia dels Estats Units i Suïssa. Traffic estaria involucrat en el cas de corrupció de la FIFA perquè comercialitza els drets de diferents competicions que organitza el màxim organisme del futbol mundial.

D’altra banda, l’empresa que lidera Davidson, de 44 anys, és també accionista de diversos clubs de futbol dels EUA com el Minnesota United o els Atlanta Silverbacks.

Els detalls del procés contra Davidson no s’han fet públics i encara no queda clar de què se l’acusa. Tot i així, es creu que tenen relació amb els càrrecs de suborn i blanqueig de diners.

Davidson és una cara coneguda al món futbolístic dels Estats Units i ha sigut director executiu de la Lliga Nacional de Futbol Americà, que inclou 11 equips nord-americans.

stats