El Barça 2022/2023: un "equipàs" amb algun asterisc

Xavi defuig la pressió i admet que no té totes les peces que necessitava

4 min
Xavi Hernández, en la roda de premsa prèvia al Sevilla-Barça.

Barcelona“Estic alleujat”. Sincer com sempre, Xavi Hernández va anteposar en la roda de premsa d'aquest divendres la sensació de descans a la de satisfacció quan li van demanar que fes un balanç del mercat de fitxatges, que va tancar divendres a la matinada. L’entrenador del Barça celebra poder centrar-se per fi en el joc i no haver de gestionar, dins i fora del vestidor, la incertesa pròpia del període de transferències. Amb tot, no es va estar d’elogiar la feina “excel·lent” de Mateu Alemany i Jordi Cruyff, que han aconseguit set altes i han treballat fort perquè gairebé tots els jugadors descartats acceptessin que havien de marxar. Això sí, va acompanyar l’elogi d’un parell de puntualitzacions. D’una banda, va reconèixer la falta “d’alguna peça”, en referència implícita a César Azpilicueta i Bernardo Silva. I, de l’altra, va subratllar que l’esforç del club per reforçar la plantilla no és només per beneficiar la seva obra. “És pel Barça”, va concloure, conscient que la pressió per guanyar, després de tant patrimoni arriscat, serà principalment per a ell.

L’últim dia del mercat va servir per confirmar la sortida de Pierre-Emerick Aubameyang. La fitxa que allibera el gabonès, sumada a la plusvàlua generada per una venda xifrada en 12 milions d’euros, permet l’arribada sobre la botzina dels dos laterals que els tècnics feia setmanes que esperaven. Dos jugadors que desembarquen per al curt termini (firmen només per una temporada) i que s’hauran de guanyar la continuïtat a la gespa. L’últim a signar va ser Marcos Alonso, que ha servit al Chelsea per abaratir l’operació d’Auba. El madrileny acabava contracte l’estiu que ve amb els blues i la seva llibertat ha costat de facto cinc milions que el Barça deixarà de cobrar pel traspàs del davanter, una quantitat que, això sí, no haurà d’amortitzar. Més fàcil d’entendre és el fitxatge d’Héctor Bellerín, que intentarà respondre al perfil específic que Xavi demanava per a la banda dreta de la defensa. Arriba lliure i amb ganes d’agradar. 

Xavi vol Alba a prop

Bellerín lluitarà pels minuts principalment amb Sergi Roberto, un producte de La Masia tres generacions més gran que ell, mentre que Alonso competirà amb dues peces de perfils oposats: el joveníssim Alejandro Balde i el veterà Jordi Alba. Quan li van demanar pel lateral de l’Hospitalet, a qui es va relacionar amb l’Inter de Milà en les últimes hores del mercat, Xavi va ser meridià: “Vull el Jordi aquí. Hi tinc molta afinitat. Mai vaig pensar que sortiria. És un líder, un dels capitans. Ens ajudarà tant si juga com si no”. Alba, suplent els últims dos partits de Lliga, tindrà més competència que mai des que va aterrar al Barça el 2012 i haurà d'acostumar-se a combinar titularitats amb suplències. Ell i Piqué són dos capitans que notaran el pes dels anys a l'hora de comptar minuts. En canvi, Busquets resisteix sobre el paper a la primera unitat de Xavi. Cap dels tres ha acordat amb el club una rebaixa de condicions. Els seus contractes impactaran en la massa salarial d'aquesta temporada per valor d'uns 130 milions d'euros entre la fitxa que els toca cobrar i la que van diferir en campanyes precedents.

Tampoc s'han retocat les condicions econòmiques de Marc-André ter Stegen ni Frenkie de Jong. Tant l'alemany com el neerlandès han aguantat la pressió que arribava de la junta, que fins i tot va qualificar els seus contractes creixents d'indiciàriament fraudulents. La negativa de De Jong a marxar ha patrocinat la impossibilitat de fitxar Bernardo Silva, que s'ha quedat al City de Guardiola. Aquest moviment també tranquil·litza Gavi, que renovarà més tranquil després de saber que haurà de competir amb el neerlandès i no amb el portuguès. Està previst que l'andalús rubriqui el seu primer contracte professional quan la Lliga i el Barça tornin a revisar com queda el límit salarial després del registre de Marcos Alonso.

Set fitxatges, dos nous contractes i divuit baixes

En total el mercat del Barça acaba amb set noves incorporacions, sense comptar Pablo Torre, que té fitxa del B. Les ordenem per preu.

  • Raphinha Dias. 58 milions fixos + 7 variables. Contracte per cinc temporades.
  • Jules Kounde. 50 milions fixos + 10 variables. Contracte per cinc temporades.
  • Robert Lewandowski. 45 milions fixos + 5 variables. Contracte per quatre temporades.
  • Franck Kessie. Lliure de traspàs. Contracte per quatre temporades.
  • Andreas Christensen. Lliure de traspàs. Contracte per quatre temporades.
  • Marcos Alonso. Lliure de traspàs, però valorat en 5 milions a restar de la venda d'Aubameyang. Contracte per una temporada.
  • Héctor Bellerín. Lliure de traspàs. Contracte per una temporada.

El Barça ha fet dos nous contractes. A Sergi Roberto, que va firmar per una temporada, i a Ousmane Dembélé, renovat per dos cursos.

Quant a les baixes, les úniques que han deixat diners a la caixa són les d'Aubameyang (12 milions), Philippe Coutinho (20), Mingueza (3) i Trincao (cessió per 3). Cedits han marxat Nico González, Dest, Umtiti, Collado, Abde i Lenglet; rescindits, Riqui Puig, Braithwaite, Neto, Manaj i Wague, i no renovats, Alves, Luuk de Jong i Adama. Del filial, Jutglà va deixar una venda xifrada en 5 milions. El català està triomfant al Bruges belga.

stats