Barça
Esports Barça 23/11/2023

El Barça o la butxaca: Laporta necessita imperiosament nous inversors

El president executiu blaugrana rastreja alternatives per deixar d'avalar per l'impagament de Libero Football Finance

4 min
Joan Laporta durant l'assemblea d'aquest dissabte.

BarcelonaÉs un tema que incomoda força a les oficines del Barça. Quan es fa la pregunta a fonts coneixedores del cas, la resposta sol ser monosil·làbica, evasiva o directament invisible. De vegades, el missatge s'elabora una mica més, però mai amb vaticinis concrets. "No és un tema senzill", diuen alguns. "Els alemanys de Libero encara no estan descartats al 100%", asseguren altres. D'aquests punts de vista neix una conclusió evident: que la institució no té clar com repararà el forat que arrossega des de fa mesos amb relació a la venda parcial de Barça Studios, una operació que es va pensar bàsicament per aixecar el sostre salarial del primer equip i oxigenar el balanç després dels 481 milions de pèrdues presentats el curs 2020-2021.

La gènesi del moviment va ser l'aprovació de l'assemblea de l'octubre del 2021. Els compromissaris van dir que sí a traspassar fins al 49% de la productora blaugrana. "Es buscaran socis estratègics que ajudin a créixer el negoci", es va argumentar aleshores. L'estiu següent Joan Laporta, ja autoproclamat president executiu de l'entitat, va donar llum verda a la venda del negoci del metavers a Socios.com i Orpheus Media per 200 milions d'euros, un tracte que es va negociar i rubricar a recer de la llum verda de l'assemblea malgrat que l'objecte no correspongués al 100% amb el que es va votar.

Barça Studios era –i és, tot i que ara sense canal de televisió, tancat per pèrdues– un calaix de sastre ideal per guanyar fair play. Serveix com a contenidor d'expectatives relacionades amb noves vies de negoci i, per tant, per complir la normativa de la Lliga, que es va actualitzar per evitar que els clubs venguessin patrimoni vinculat a ingressos recurrents per poder operar al mercat de fitxatges. El problema és que els terminis de pagament dels inversors no s'han complert. Socios i Orpheus van posar 10 milions cadascun en el moment de la firma, però no van satisfer els 60 previstos abans del 15 de juny, cosa que anava en contra del pla de tresoreria presentat pel Barça a la patronal i, per tant, llastava el club a l'hora d'inscriure nous jugadors.

Eduard Romeu compareixent davant dels mitjans de comunicació.

La solució a l'impagament va ser trobar nous socis, noves denominacions i un ambiciós contenidor a mitjà termini, Barça Media, per finançar-se al Nasdaq. En la urgència, el negoci traspassat –rebatejat com a Barça Vision– va sumar dos nous inversors. D'una banda, un misteriós anònim amb residència xipriota va quedar-se amb el 19,7% del pastís. I, de l'altra, el fons alemany Libero Football Finance, amb el 9,8%. D'aquesta manera, Socios i Orpheus perdien pes en l'accionariat de la societat Bridgeburg, creada ad hoc per vehicular tota l'operació, i deixaven d'estar obligats a posar diners a curt termini. Els 60 milions pendents passaven a ser responsabilitat del xipriota i de Libero, però només el primer va complir abonant-ne 20, que immediatament van servir perquè el Barça pogués fer els deures amb Gündogan, Oriol Romeu i companyia en l'estrena de la Lliga.

Mantenir l'aval no és precisament barat

Com que el forat de 40 milions va continuar obert fins al final de la finestra FIFA, els Joãos i Iñigo Martínez van ser registrats gràcies a un aval personal de Laporta i altres directius, en una nova pilotada a seguir. Ara, a les portes de la reobertura del mercat, els diners continuen faltant i tot apunta que Libero no els acabarà posant, com va avançar la Cadena SER. Si l'impagament es manté, el fair play continuarà bloquejat i l'aval seguirà ferint la butxaca del president, que ja ha assumit dos trimestres d'interessos vinculats a aquesta garantia presentada a la Lliga. Dit d'una altra manera, sense una entrada dels diners que repari, íntegrament o parcialment, el compromís pendent, Laporta pagarà de la seva butxaca durant més temps una anomalia relacionada amb la seva gestió. Perquè s'entengui: si l'aval és de 10 milions, són 150.000 euros d'interessos repartits en quatre trams.

A la pràctica, si els famosos 40 milions d'euros arriben a curt termini, n'hi haurà prou perquè l'aval es cancel·li i també per desbloquejar el límit salarial. Ara bé, en el catastròfic cas que la quantitat falti fins a finals de juny, l'aval milionari s'executarà i els diners corresponents seran ingressats a l'entitat. Així, la solució més versemblant passa per un terme mitjà, que és que el Barça s'embutxaqui una part dels diners ara per fer una de les dues coses: arreglar certs aspectes de la planificació esportiva o bé aturar la sagnia de l'aval de Laporta i companyia. La segona opció és més plausible.

I és que a l'espera de saber qui i en quin percentatge taparà del forat, els últims dies hi ha hagut un fet que rebaixa la pressió dels gestors: la greu lesió de Pablo Gavi. Perdre l'andalús és una mala notícia, però l'extra de marge salarial que brinda la normativa en cas de baixes de llarga durada pot ajudar a complir la paraula amb Vitor Roque. "Ens obre un nou escenari", ha reconegut Deco en una xerrada amb l'agència Efe. I el director esportiu blaugrana, gran valedor del davanter brasiler, no caça sense gos.

La prioritat de Laporta és trobar nous inversors per tapar el forat de 40 milions que es manté obert des de l'estiu, però també per assegurar els 60 milions que han d'entrar en el marc de la mateixa operació abans del juny vinent. La planificació esportiva i la butxaca del president estan en joc, però també el balanç de la institució, ja que Barça Studios hi figura com a actiu de 400 milions. Sense els pagaments en regla, el balanç s'haurà d'actualitzar amb un nou valor. Més baix, esclar.

stats