Barça
Esports Barça 11/10/2023

La màgia comptable del Barça per maquillar unes pèrdues milionàries

Laporta valora Barça Studios en 400 milions d'euros malgrat els problemes que té per capitalitzar-ne el negoci

3 min
Sempre que l’agenda l’hi permet, Joan Laporta esmorza en un establiment a tocar del seu despatx professional a Barcelona.

BarcelonaEl Barça ha posat a disposició dels socis els comptes auditats després del tancament econòmic 2022-2023. Falten deu dies hàbils per a l'assemblea anual i la junta directiva està obligada, per manament estatutari, a facilitar aquestes dades abans de sotmetre-les a votació juntament amb el pressupost del curs actual. El club va anunciar fa uns dies uns beneficis de 304 milions d'euros, però la dada, segons es dedueix de l'auditoria de Grand Thornton, neix de l'enginyeria comptable, ja que el negoci ordinari blaugrana deixa unes pèrdues milionàries. Aquest retrat mostra els problemes de la institució per complir el fair play financer de la Lliga. Sense anar més lluny, l'única manera d'encabir les cessions de João Cancelo i João Félix l'últim dia del mercat estival va ser l'emissió d'un aval personal del president executiu Joan Laporta i del tresorer Ferran Olivé.

El remei del Barça per compensar una despesa 100 milions més elevada del que es va pressupostar no és un altre que apuntar, d'una banda, 400 milions (entre venda i plusvàlua) de l'operació amb Sixth Street per traspassar el 15% dels drets de televisió com a ingrés d'explotació i, de l'altra, 400 més per la venda del 49% de Barça Studios i el tractament comptable del 51% restant, la propietat del qual encara està en mans del club. Els dos conceptes figuren al compte de resultats (amb el corresponent descompte associat a l'impost de societats), però només el primer forma part de l'activitat ordinària.

El compte de resultats del Barça en el tancament 22-23.

Barça Studios, 400 milions d'expectatives per complir

L'auditor valida aquestes pràctiques, però destaca la "incertesa" que rodeja la capitalització del negoci audiovisual i digital de l'entitat, Barça Studios, un calaix de sastre valorat en 400 milions dels quals el club només n'ha ingressat 40 sobre els 200 anunciats l'estiu del 2022 i parcialment revenuts el del 2023 en dues operacions fetes per elevar el sostre salarial del primer equip de futbol. D'aquests, 20 els van posar entre Socios.com i Orpheus Media l'estiu del 2022, mentre que els altres 20 van arribar fa dos mesos de la mà d'un inversor xipriota anònim que opera des de Nipa Capital, una firma neerlandesa a qui el club va recol·locar un 19,7% de la participació prèviament venuda.

"Després de l'acord de modificació del venciment del calendari de facturació entre el club i un dels nous socis, s'espera que durant l'últim trimestre del 2023, aquest pugui fer efectiu el pagament restant de 40 milions d'euros". Aquest extracte de l'auditoria es refereix a Libero Football Finance, que d'acord amb els plans inicials del Barça havia d'abonar aquesta quantitat primer abans de finals d'agost i després abans del 10 d'octubre pel 9,8% que havia adquirit de la filial audiovisual. Els diners encara no han arribat i a les oficines d'Arístides Maillol reconeixen que es busquen alternatives per tapar el forat.

"Addicionalment, el Barça ha arribat a un acord amb la societat Mountain Partners & Co | Adquisition Corp mitjançant el qual les activitats de Barça Media (nova denominació de tot el negoci audiovisual i digital) formarien part d'una combinació de negocis que permetria al club ostentar una participació majoritària en una entitat cotitzada en el Nasdaq, propiciant l'acceleració del negoci i l'entrada d'una font significativa d'ingressos juntament amb l'entrada de socis estratègics". Aquesta és la definició, en altres paraules, de la maniobra per capitalitzar, a través d'una SPAC borsària, el mateix calaix de sastre que el Barça valora en 400 milions i que, a hores d'ara, no té ni tan sols un responsable assignat a l'organigrama. L'operació de sortida al Nasdaq s'ha posposat (de moment) fins al març per l'incompliment de Libero i la incertesa que transmeten altres inversors prèviament compromesos. De fet, estava previst que la junta l'expliqués a l'assemblea del pròxim 21 d'octubre i finalment no l'ha inclòs a l'ordre del dia.

El negoci ordinari del Barça amb data 30 de juny del 2023.

Entre la palanca de Sixth Street i el tractament comptable de les operacions de venda de Barça Studios, segons l'auditor, el club "suma beneficis d'operacions no recurrents per import de 800 milions". Dit d'una altra manera, i considerant una despesa de 1.165 milions, el Barça ha venut actius que comprometen ingressos futurs a canvi d'esmorteir pèrdues milionàries en el present. Com que el volum de negoci ordinari, xifrat en 800 milions malgrat les millores en patrocinis, ticketing o marxandatge, és insuficient per compensar tanta despesa, el club ha de considerar la venda a Sixth Street com a ingrés d'explotació en el compte de resultats i ha d'afegir els 400 milions de Barça Studios com a actiu en el balanç. Sense la primera operació, la pèrdua ordinària se n'aniria fins als 330 milions. Sense la segona, el desequilibri patrimonial en el balanç arribaria fins als 500. Malgrat tot, a la junta de Laporta són optimistes amb l'aprovació dels números en l'assemblea.

stats