Esports Barça 16/05/2022

El Barça recupera l'interès per Iñigo Martínez, descartat el 2017 per pressions internes

El central acaba contracte el 2023 amb l'Athletic Club, que necessita ingressos i escull nou president a finals de juny

4 min
Iñigo Martínez conduint una pilota en l'Athletic-Osasuna de diumenge a San Mamés.

BarcelonaTot i que la temporada no hagi acabat, el Barça està immers de ple en la planificació esportiva de cara a la pròxima campanya. Xavi Hernández ja fa dies que va transmetre a la direcció esportiva la seva llista de necessitats per intentar que l'equip torni a competir pels títols. El tècnic egarenc ha dit diverses vegades que necessita "dos jugadors competitius per posició" i, en aquest sentit, ha demanat reforços en totes les línies.

Per a l'atac, i un cop ja s'ha descartat la carta Haaland, el club està atent a la situació de Robert Lewandowski, té un pacte verbal amb Raphinha Dias i manté un ull posat en Álvaro Morata. Per al mig del camp, es va assegurar el fitxatge lliure de Franck Kessié i té un seguit d'opcions per compensar la sortida peremptòria de Frenkie de Jong. I per a la defensa, a part de la incorporació feta d'Andreas Christensen, treballa per sumar dos jugadors més del Chelsea –César Azpilicueta i Marcos Alonso– i estudia el mercat de marcadors per portar-ne un d'esquerrà. Per a aquesta necessitat ha sondejat Kalidou Koulibaly, del Nàpols. Però la cotització del senegalès –amb ofertes de la Premier League i un valor de mercat superior als 40 milions– i la reticència dels italians a perdre'l –volen renovar-lo– obliguen el Barça a buscar alternatives. Una d'elles, segons ha pogut confirmar l'ARA, és Iñigo Martínez, central de l'Athletic Club. Agrada tant als tècnics com a la direcció esportiva. És valorat per la seva experiència a la Lliga i la seva mentalitat, i el veuen físicament capacitat per jugar lluny de l'àrea.

L'interès pel defensa natural d'Ondarroa no és nou al Camp Nou. De fet, l'estiu del 2017 el llavors president blaugrana, Josep Maria Bartomeu, va arribar a comunicar al seu homòleg de la Reial Societat, Jokin Aperribay, el pagament de la clàusula de rescissió, xifrada en 32 milions d'euros, per incorporar un futbolista que havia demanat expressament Ernesto Valverde, que acabava d'aterrar a la banqueta del Barça. En aquell moment, Iñigo tenia 26 anys, era un dels millors centrals de la Lliga i frisava per fer un salt de qualitat en la seva carrera. Però quan ho tenia tot a punt per canviar Sant Sebastià per Barcelona, va veure com l'operació se n'anava en orris perquè Bartomeu i el llavors director esportiu barcelonista, Pep Segura, van detectar que el fitxatge cauria malament en certs sectors del vestidor. Mesos més tard, el Barça contractaria Yerry Mina a correcuita i Iñigo marxaria a l'Athletic Club.

Cinc anys després d'aquesta seqüència, i tot i tenir-ne ja 31, Martínez continua estant entre els centrals més ben considerats de la Lliga. I, com que el seu contracte venç el 30 de juny del 2023, torna a ser una oportunitat de mercat per a clubs que, com el Barça, no tenen tots els diners del món per a traspassos. Ell de moment no té pressa per renovar amb l'Athletic, conscient que el club biscaí el podria deixar anar a un preu raonable per no exposar-se a perdre'l lliure de traspàs l'estiu que ve. Tot i que la seva clàusula de rescissió ascendeix fins als 80 milions d'euros, té un valor de mercat de 25, segons el portal especialitzat Transfermarkt. Si l'Athletic el vengués abans del 30 de juny, s'anotaria un ingrés important per acabar amb beneficis un exercici que havia previst tancar amb unes pèrdues de 5,5 milions pels efectes del coronavirus. Amb tot, difícilment hi haurà moviments abans del canvi de balanç, ja que hi ha eleccions a San Mamés el dia de Sant Joan i tot just aquesta setmana ha pres possessió del club una comissió gestora.

Lenglet és un dels jugadors transferibles.

Viatge llampec a Barcelona per un tema personal

Si l'Athletic, ja amb una nova directiva escollida, acceptés negociar una sortida, també s'estalviaria una de les fitxes més altes de la plantilla. Perquè, en virtut de l'acord que va firmar a principis del 2018, Iñigo té molt bones condicions gràcies a la fiscalitat especial que hi ha al País Basc (un 24% d'IRPF). Al Barça, el percentatge pujaria fins al 50%, fet que el duria a perdre capacitat adquisitiva en cas de mantenir els emoluments que té ara a Bilbao, cosa complicada a causa del context d'estalvi salarial que s'imposa al club blaugrana. "Potser li compensa l'experiència Barça", diuen des del Camp Nou en relació amb una eventual rebaixa de condicions. Ara bé, sigui com sigui, les propostes tant al jugador com a l'Athletic s'haurien d'acabar d'afinar en funció dels moviments en clau econòmica que s'estan gestionant aquests dies: les cèlebres palanques. No hi ha cap oferta formal, però sí un estudi de la viabilitat de l'operació. Curiosament el jugador ha estat a Barcelona aquest dilluns amb el seu pare. No per negociar amb el Barça, sinó per un tema personal.

Xavi vol fitxar un central esquerre perquè no en té cap de garanties a la plantilla. La parella que ha fet servir en més ocasions la formen dos dretans com Gerard Piqué i Ronald Araujo. També ho són Eric Garcia, el tercer jugador amb més minuts a l'eix, i Christensen, futbolista ja compromès per a la campanya vinent. La idea dels tècnics blaugranes és desprendre's pròximament dels únics dos centrals esquerrans que té la plantilla, Clément Lenglet i Samuel Umtiti. D'aquí que considerin important anar al mercat per cobrir aquesta necessitat tan específica.

stats