"Els candidats no són culpables de no conèixer les jugadores del Barça"

Els tres projectes coincideixen que la creació de La Masia femenina és clau per al futur de l'equip

3 min
Joan Laporta, Toni Freixa i Víctor Font mirant les pàgines de l'ARA amb una fotografia de l'equip femení del Barça ocupant el pòster central.

Les eleccions d'aquest diumenge són, probablement, les més emocionals –i menys racionals– que s'han celebrat mai al Barça. El soci culer valora els projectes per la il·lusió que li desperten. Després de quatre mesos de campanya –comptant la cursa per les firmes dels precandidats i l'ajornament dels comicis–, molts temes han marcat l'agenda: fitxatges, nomenaments, organigrames... També el futbol femení ha tingut cert espai en aquest debat i l'ARA, en aquesta recta final, ha volgut contrastar les propostes dels responsables corresponents de cada candidatura.

Tot i que hi ha diferències evidents entre projectes, el consens s'imposa al voltant de la figura de Lluís Cortés, entrenador del Barça. "Confiem totalment en ell i en el seu equip. Hem de mirar quin tipus de contracte té i, si cal, el refarem o l'allargarem", explica Jordi Casals, representant d'Estimem al Barça. "Té garantida la seva continuïtat al 100%", segella Juli López, director general d'esports de la candidatura de Sí al Futur. Lluís Carreras, director de futbol de Fidels al Barça, reconeix que "la continuïtat dels entrenadors i entrenadores del Barça s’està avaluant". "Els paràmetres del joc dels equips femenins està en un notable-excel·lent, així que és molt fàcil que la totalitat continuïn donant no només èxits, sinó també jugadores susceptibles de poder arribar al primer equip algun dia", amplia.

El vídeo que aixeca polseguera

Fa uns dies, un vídeo viral del programa Està passant de TV3 va encendre la polèmica. És una gravació en què la majoria de candidats no surten gaire ben parats perquè no reconeixen tres de les jugadores de l'equip femení blaugrana. "Igual que coneixem Messi, hem de conèixer Vicky Losada, Mariona Caldentey... Això d'entrada. No puc entendre que algú que vol dirigir el Barça no sàpiga els excel·lents actius que hi ha dins del Barça femení", manifesta Juli López. La crítica a les xarxes va ser dura, però Lluís Carreras, en certa manera, la justifica. "Al futbol base del Barça hi ha més de 350 jugadors i jugadores, i si comptem els primers equips de Koeman i Cortés, pràcticament 500. Jo no me’ls sé tots, en sé uns quants. Està bé saber-los perquè demostra tenir coneixements del que és el Barça i dels jugadors i jugadores, però no és una condició indispensable saber-se els 500", explica el responsable esportiu de Toni Freixa.

En una posició intermèdia hi trobem la candidatura de Laporta. "Hi ha candidats que no les coneixen perquè no se n’han preocupat. Jo he d’admetre que des que estem en campanya, estic seguint el futbol femení i m’estic preocupant de veure com va", explica Casals. Tot i això, reconeix que "és normal que els socis i algun candidat no coneguin totes les jugadores del femení", perquè no ha tingut "prou informació". Segons l'expresident de la Federació Catalana de Futbol, els mitjans de comunicació tenen un paper destacat en aquesta desinformació. "No es tracten de la manera que es mereixen. La temporada que està fent el femení no té prou reconeixement als mitjans a tots els nivells", explica. En aquest aspecte també coincideix amb Lluís Carreras: "Ens estem acostumant a omplir-nos la boca de parlar de futbol femení, però la repercussió que té, i d'això els mitjans de comunicació en teniu molta culpa, més que els candidats, no és la mateixa que té el futbol masculí".

La Masia en clau femenina no té detractors. Els tres representants estan d'acord que és un projecte que cal dur a terme imperiosament perquè l'entitat avanci en el camí cap a la paritat. Carreras recorda que és important "un encaix" a La Masia per al futbol femení, però cal "pensar que hi ha més jugadors i jugadores del futbol base vivint fora de La Masia que no pas a dins". Juli López, fins i tot, hi posa data. "El setembre de l'any que ve estarà establerta. Es pot fer la planta 3 de La Masia exclusivament per a esportistes femenines i entre 13-15 futbolistes hi podran viure al 100%".

Queden poques hores perquè coneguem el nou president del Barça. Serà el moment de veure com totes aquestes propostes s'acaben materialitzant en un equip que en necessita una de clara per seguir sent una referència.

stats