Esprint final per a la venda de Frenkie de Jong

El Barça vol que el traspàs del neerlandès al Manchester United generi més de 100 milions d'euros entre fixos, variables i salari estalviat

3 min
De Jong jugant a Austràlia un partit amistós amb el Barça.

BarcelonaPer poder-se plantejar operacions de mercat, siguin grans –Robert Lewandowski– o més modestes –Marcos Alonso o César Azpilicueta–, el Barça necessita generar fair play financer. Seguint l'estricta normativa de la Lliga en control econòmic, el forat no s'arregla només activant palanques com la que servirà per tancar l'actual exercici (21/22) amb beneficis. Les pèrdues acumulades en els últims cursos –amb la depreciació de futbolistes feta per l'actual directiva en el tancament 20/21 inclosa– i la sobredimensió salarial del primer equip obliguen Joan Laporta i Mateu Alemany a prendre més decisions que els permetin reforçar el primer equip perquè sigui més competitiu.

En aquest sentit, l'operació de traspàs de Frenkie de Jong és absolutament imprescindible. Encara que el Barça restitueixi els fons propis negatius durant aquest estiu activant més palanques econòmiques (BLM o més televisió), l'àrea esportiva seguirà necessitant espai salarial per inscriure nous futbolistes a la plantilla de Xavi Hernández. L'únic matís serà que si ho fa amb el patrimoni restablert, podrà dedicar-hi la mateixa quantitat que alliberi prèviament (la norma 1/1). Des de l'esclat de la pandèmia fins ara, i com que no ha tingut prou ingressos per compensar el seu forat econòmic, ha hagut d'estalviar per valor d'entre el doble i el quàdruple del que volia donar d'alta. Un viacrucis, vaja.

És en aquesta necessitat imperiosa on s'emmarca l'interès del Barça per vendre De Jong, un futbolista amb mercat que no és prou imprescindible en els plans dels tècnics. No al nivell de Pedri González, per exemple. I encara menys per cobrar quasi 20 milions d'euros a l'any, uns emoluments que no quadren amb el paradigma de prudència salarial que va començar a instaurar l'ex director general blaugrana Ferran Reverter i que tant Laporta com Alemany volen continuar aplicant. L'ARA ha pogut confirmar que l'operació per traspassar el migcampista neerlandès al Manchester United ha entrat en el tram final. Fins i tot no es descarta que l'acord definitiu es produeixi abans d'aquest dijous, 30 de juny, dia en què es tanca l'exercici econòmic. Tanmateix, aquesta no és la prioritat del club, ja que els comptes passaran a verd gràcies a la venda del 10% dels ingressos televisius durant 25 anys al fons d'inversió Sixth Street, que també col·labora amb el Reial Madrid de Florentino Pérez.

Pendents de Dembélé

"Estem a prop de tancar l'operació, però serà un miracle si ho fem en dos dies", admeten des del Camp Nou sobre De Jong a aquest diari. El Barça i el United fa dies que negocien els termes del traspàs. En un principi, el club blaugrana pretenia arribar fins als 100 milions entre fixos i variables, però ha afluixat la posició i es conformarà amb una quantitat inferior, entre els 85 i els 90 en total. Això sí, posa la condició de superar els 100 milions sumant-hi el sou que deixarà de pagar a un jugador que a partir d'aquest juliol passava a percebre més de 19 quilos bruts per curs. Aquest canvi de postura afectarà el fair play generat: si la idea inicial era arribar fins als 60 milions entre la plusvàlua i el salari evitat, ara la xifra podria baixar fins als 50-55. En tot cas, el club segur que ingressarà, només en fix de traspàs, una suma superior al que queda per amortitzar de De Jong (60 milions abans d'aquest 30 de juny).

Mentre Barça i United miren de tancar un acord beneficiós per a les dues parts, el jugador continua dubtant. D'una banda, sent que li estan movent la cadira des de fa setmanes i això el pica per marxar i demostrar que obrir-li la porta era un error. Però, de l'altra, té la vida muntada a Barcelona –s'acaba de comprar una casa a Pedralbes– i es veu capaç de triomfar al Camp Nou. També es veu habilitat per fer un bon paper com a blaugrana Ousmane Dembélé. El contracte del francès venç aquest dijous i tant Xavi com l'àrea esportiva del Barça el pressionen perquè accepti d'una vegada l'oferta de renovació que fa temps que té sobre la taula. Ell voldria fer-ho, però el seu representant de capçalera, Moussa Sissoko, l'en dissuadeix a l'espera d'obtenir una proposta econòmica millor per als seus interessos. Mentrestant, possibles destins del Mosquit van caient de la subhasta fictícia que hi ha per fitxar-lo. A Alemanya, el Bayern ha desmentit qualsevol interès. A França, tres quarts del mateix amb el París Saint-Germain. I el temps s'acaba.

stats