Barça

Jordi Alba també obre la porta a redefinir el seu contracte

Tot i això, el Barça encara no s'ha posat en contacte amb ell per explorar qualsevol possible gest salarial

4 min
Jordi Alba al passat març

BarcelonaFalten tres dies perquè comenci la Lliga i Xavi Hernández encara no té clar si podrà comptar amb set dels seus jugadors. La participació dels cinc fitxatges d'aquest estiu (Lewandowski, Kounde, Kessie, Christensen i Raphinha) i dels dos refitxats (Dembélé i Sergi Roberto) contra el Rayo aquest dissabte (21 h) depèn de la validació per part de la Lliga de la combinació de palanques i estalvis salarials en què el Barça treballa les últimes setmanes.

El primer pas per dur a terme els registres era deixar de tenir el límit excedit i abandonar la regla de l'1/4 i l'1/3, per la qual cosa calia firmar ingressos que restituïssin el patrimoni net del club. La junta pensava que amb les dues primeres palanques n'hi hauria prou per complir l'objectiu, però la patronal interpreta els números de la venda de drets televisius a Sixth Street a la baixa i insta l'entitat blaugrana a encetar la venda parcial de Barça Studios. A falta de confirmació oficial, el segon inversor que entrarà a la productora és el fons nord-americà Luma Partners. El primer és Socios.com, de l'univers blockchain. Cap dels dos pertany al sector audiovisual. L'un desenvoluparà el negoci relacionat amb el metavers i l'altre aportarà, diuen al club, "la seva experiència en la digitalització de l'entreteniment".

Amb els fons propis un altre cop en verd, la Lliga torna a acceptar que el Barça inscrigui jugadors pel mateix valor que allibera (regla 1/1). Però el que falta precisament és alliberar. Aquest és el punt en què està l'àrea esportiva. És en aquesta necessitat on s'emmarca la pressió de l'entitat sobre els acords de renovació que l'expresident Bartomeu va firmar amb Frenkie de Jong, Clément Lenglet, Marc-André ter Stegen i Gerard Piqué a finals del 2020. És en aquesta lluita on s'exploren solucions perquè Sergio Busquets accedeixi a cobrar menys del que li tocaria aquest curs.

Dels quatre renovats sobre la botzina per l'anterior directiva només Piqué s'hi posa bé, de moment. "Farà un esforç important i no es pot descartar que renunciï a dos anys de contracte", diuen a l'ARA des de Sant Joan Despí. És a dir, el central retallarà part dels 52 milions bruts que té emparaulats aquest any, que són els que afecten el fair play, però encara és una possibilitat que ho faci mentre juga (i cobra) en un altre lloc. Per la seva banda, Busquets, indiscutible per a Xavi, només accepta diferir l'any que li queda. La fórmula seria allargar-li el contracte i espaiar-ne les quantitats, però xoca amb els plans del futbolista, que passen per marxar a la Major League Soccer el 2023. Des de l'entorn del futbolista veuen "molt complicat" tancar un acord abans d'aquest dissabte i es mostren més disposats a acceptar un nou tracte fins al 2025 que no pas fins al 2024. Així els diferiments es repartirien en paquets més còmodes. El problema rau en les clàusules d'escapament que el capità exigeix a finals de cada curs per poder decidir el seu futur. Cal trobar la manera perquè la Lliga les accepti.

Només un dels grans contractes heretats es lliura, ara per ara, de la cursa de l'actual gerència del Barça per rebaixar massa salarial. És el de Jordi Alba. El document té vigència fins al 2024 en virtut d'una renovació milionària firmada el febrer del 2019. Va ser l'última de la sèrie de millores que Bartomeu va tancar després de la fuga de Neymar i abans de les quatre renovacions del 2020 citades dos paràgrafs amunt. Gràcies a aquella signatura, el lateral hospitalenc va multiplicar els seus ingressos i es va col·locar a la part alta de l'escala salarial, tot i que per darrere de Piqué i Busquets. L'estiu passat Alba, igual que el central i el migcampista, capitans com ell, va accedir a una petita rebaixa i a un diferiment per ajudar a inscriure fitxatges. En canvi, ara no ha rebut cap contacte oficial del club per tornar-ho a fer. Com és que no hi ha hagut aquesta petició? Al Camp Nou hi ha debat intern. Mentre que a la junta són partidaris de limitar els diferiments (que és el que el lateral acceptaria i el que es negocia amb Busquets), a l'àrea esportiva veuen amb bons ulls qualsevol mecanisme per construir fair play. I mana la junta. Des de l'entorn del jugador s'obren la porta a redefinir el contracte: "Valorarem les condicions si parlen amb nosaltres".

Es pot fer servir tot

Com que el Barça ja no està excedit en forma de límit salarial i pot operar seguint la regla 1/1, la Lliga no limita l'impacte dels diferiments i les rebaixes salarials amb jugadors que prèviament han generat estalvi. Sota el jou de les regles 1/3 i 1/4, si un futbolista ja ha espaiat o retallat quantitats ja pactades, com és el cas dels tres capitans, l'organisme que presideix Javier Tebas no accepta un segon gest per construir el mateix marge i només reconeix, si n'hi ha, la diferència positiva. El mateix passa amb els cedits. Si un futbolista ja ha anat de préstec una vegada per alliberar salari, la mesura es deixa d'aplicar si hi ha una segona sortida (venda o cessió) per construir el mateix marge: només compta el diferencial. Per això era tan important que el club sortís de l'excés. I per aquest motiu torna a ser decisiu que Piqué i Busquets reincideixin en la seva voluntat d'ajudar el club amb noves renúncies. Tot el que s'alliberi es podrà fer sevir per a nous registres. Alba, de moment, queda al marge dels possibles gestos.

stats