'Fair Play' Financer
Esports Barça 17/04/2023

Laporta guanya una batalla a Tebas

El Barça ha obtingut la raó en el recurs a la sanció de la Lliga per excedir-se del 'fair play' financer amb el salari de Christensen

2 min
Javier Tebas i Joan Laporta, en dues imatges recents.

BarcelonaLa Lliga escanya un Barça en una situació econòmica greu, però el club blaugrana almenys ha pogut guanyar una batalla en la guerra amb Javier Tebas, el president de la patronal. Com va avançar l'ARA al gener, la Lliga va sancionar amb gairebé 800.000 euros l'entitat presidida per Joan Laporta perquè va considerar que s'havia excedit del fair play financer en tres casos durant el curs 2021-2022: la renovació de Ronald Araujo i els fitxatges de Dani Alves i Andreas Christensen. Aleshores, el Barça va interposar recurs per les tres sancions al comitè de segona instància de l'RFEF. Aquest òrgan, segons ha pogut saber l'ARA, ha donat la raó a l'entitat catalana en el cas de Christensen i, per tant, s'estalviarà una multa de 216.000 euros.

Fonts coneixedores de l'assumpte han explicat a aquest diari que la Lliga va multar el Barça pel salari de Christensen durant la temporada 2021-2022, malgrat que el danès no va ser oficialment jugador del club blaugrana fins al 4 de juliol del 2022, ja en l'exercici actual, pel fet que el seu fitxatge a cost zero es va tancar mesos abans. Així, la patronal va considerar que a efectes del fair play financer el central ja va pertànyer a la plantilla del Barça en l'exercici anterior. Però la normativa de la Lliga no és clara en aquest sentit i l'entitat ha guanyat el recurs gràcies al principi jurídic de in dubio pro reo (en cas de dubte, sempre a favor del reu). És a dir, que en cas de dubte se li ha de donar la raó a qui no ha escrit la normativa.

Més poder per a la Lliga de Javier Tebas

La valoració d'aquest recurs serà un dels últims treballs que haurà fet el comitè de segona instància de l'RFEF, format per quatre membres de la federació (incloent-hi el president del comitè) i tres de la Lliga. L'assemblea de la patronal celebrada el 7 de desembre a Dubai va modificar els articles 43, 44 i 47 bis dels seus estatuts socials. Aquests canvis estan a l'espera de ser validats pel Consell Superior d'Esports (CSD). Quan això passi, el comitè social de recursos substituirà el comitè de segona instància de l'RFEF com a òrgan per recórrer les sancions de la Lliga relacionades amb el fair play financer que tants maldecaps està donant al Barça. El comitè social de recursos estarà format per un president i dos o quatre vocals, que seran nomenats per la comissió delegada de la Lliga a proposta de la direcció general corporativa. Per tant, ja no hi haurà cap membre de la federació espanyola.

“A conseqüència del nou projecte de llei de l’esport, i de l’experiència pràctica acumulada, es fa convenient revisar el model de recursos existent a la Lliga, unificant-lo a un model de doble instància interna que dona pas al possible recurs extern”, argumenta l’organisme presidit per Tebas per justificar la mesura. I afegeix: “Deixa de tenir sentit (el comitè de segona instància de l'RFEF) en el nou model, perquè disposa d’un òrgan col·legiat i especialitzat intern, les resolucions del qual donen pas àgilment a les vies impugnatòries externes”.

stats