Barça

Laporta dispara entre llàgrimes contra el "madridisme sociològic"

Els socis compromissaris han aprovat un tancament amb una despesa rècord i un pressupost que s'ha de complir sense palanques

4 min
Joan Laporta durant l'assemblea d'aquest dissabte.

BarcelonaEl Barça ha celebrat aquest dissabte la seva assemblea ordinària de socis compromissaris. A partir de les 10 h –en segona convocatòria– i en format telemàtic, la junta directiva de Joan Laporta ha aconseguit l'aprovació dels números de la temporada passada i el pressupost de l'exercici en curs. En el moment inicial de la sessió, només 417 dels 4.451 convocats estaven acreditats. Un 9,3% sobre el total. A mesura que han passat els minuts, la participació ha augmentat fins als 644 socis.

En la seva primera intervenció, que ha acabat entre llàgrimes, Laporta ha passat revista a la situació del club: "Vam rebre una herència molt dolenta. Hem aplicat un pla estratègic que ha anat dirigit a aconseguir l'estabilitat econòmica del Barça. Amb audàcia, imaginació, coneixement i valentia. Entre tots i totes hem salvat el club malgrat que ens hem trobat molt entrebancs heretats i de fora. Ens ataquen perquè tornem a anar bé esportivament i econòmicament. Econòmicament, anem molt millor. I institucionalment hem recuperat el pols a l'entitat".

Pel que fa a l'economia, el mandatari blaugrana ha tret pit de la seva gestió: "Els tres primers mesos del nostre mandat van coincidir amb el final de la temporada 2020-21. Aquí vam optimitzar els esforços per salvar l'entitat. Ens vam trobar un deute de 1.350 milions d'euros i un patrimoni net negatiu molt gran. En fallida tècnica. Vam salvar el club de la tragèdia i no va ser necessari tocar la butxaca dels socis per fer-ho. Aquest curs 2022-23 hem posat les bases de la nostra recuperació amb les famoses palanques. També hem reduït el deute, hem fet facturació de rècord a escala operativa... I si la despesa ha crescut és perquè hem decidit rescindir contractes d'alguns jugadors".

"La salvació del Barça no s'improvisa. És el resultat del treball de molta gent. Estic molt orgullós de la junta i del comitè de direcció. I aquí aprofito per recordar la feinada que ha fet Mateu Alemany aquests dos anys i mig", ha dit Laporta, que també ha parlat del cas Negreira: "Volen perjudicar la reputació del Barça i no tenen cap prova de res. Hi ha un madridisme sociològic empeltat en tots els centres de poder no només del futbol, sinó de tots els esports. En la meva primera etapa ja el vam patir. El vam guanyar en una etapa gloriosa i no ho va passar bé. Ara fa campanya per apropiar-se del club i desacreditar-lo com no s'havia fet mai". I ha afegit, amb to encès: "El Barça sortirà absolt de tot plegat. No hem fet res del que se'ns acusa i estem provant els serveis. A més, tinc males notícies per a ells perquè repetirem el millor Barça de la història".

Una despesa històrica de més de 1.000 milions

En el segon punt de l'ordre del dia, relatiu a l'aprovació dels comptes de la temporada passada, el vicepresident econòmic, Eduard Romeu, ha fet una repassada dels números, amb 304 milions d'euros de benefici, però a la vegada una despesa històrica que supera els 1.000 milions. Sobre el darrer concepte, el dirigent l'ha vinculat a la rescissió o finalització de diversos contractes heretats. "Els tres capitans hi han posat de la seva part per acabar la temporada passada, però un d'ells ha fet un esforç addicional", ha dit, referint-se a Gerard Piqué.

Durant el torn de preguntes de compromissaris, el senador Jaume Llopis, molt crític amb la gestió de Laporta malgrat haver format part del seu equip durant l'inici de mandat, ha causat un moment de tensió amb Enric Masip, membre del gabinet de presidència. L'economista, molt actiu en l'entorn culer, ha recomanat un article d'Evarist Murtra, exdirectiu del primer mandat de Laporta, que parla del contrast entre la pròspera realitat que presenta la junta directiva i la preocupant fotografia que, segons ell, mostren els números.

Romeu ha qüestionat la posició de Llopis i li ha avançat que, a partir d'ara, tant ell com els seus companys de fatigues dels grups d'opinió no tindran més "tracte preferencial" amb relació a altres socis. Laporta ha sigut encara més dur: "Vostè té formació econòmica i una forma d'opinar amb molta suficiència. Em sap greu dir-li que no estem vivint en cap ficció, sinó en la realitat d'un treball diari. Que m'invoqui altres barcelonistes no m'aporta res. I que em doni suport en el cas Negreira tampoc m'aporta gaire si intervé amb tanta suficiència, amb un discurs amb ànsies de protagonisme que semblen d'un espot publicitari. Vostè posa bastons a les rodes innecessàriament". Després d'aquest moment, l'assemblea ha aprovat la liquidació de l'exercici 2022-23 amb 376 vots favorables, 45 contraris i 20 en blanc.

L'assemblea del Barça també ha tirat endavant el pressupost de l'exercici 2023-24, que preveu 859 milions d'euros d'ingressos sense palanques i un benefici d'11 milions. Tot plegat a l'exili de Montjuïc, la qual cosa afectarà la facturació en ticketing i marxandatge. Romeu ha subratllat que els salaris esportius (492 milions) seran "els més baixos dels últims vuit cursos". El resultat de la votació dels compromissaris ha sigut de 372 vots a favor, 37 en contra i 12 en blanc. Bassa d'oli per a Laporta amb una participació força baixa.

Ratificació de l'acord de patrocini amb TP Vision

Molt ràpid s'ha resolt el quart punt de l'ordre del dia, que ha servit per ratificar l'acord de patrocini del club amb l'empresa tecnològica neerlandesa TP Vision per a la màniga esquerra de les samarretes dels primers equips masculí i femení de futbol, on apareix amb la seva marca Ambilight TV. Les preguntes dels socis compromissaris han versat sobre el mateix aspecte: el desconeixement per part dels socis de l'import de l'acord, una mancança que ja va tenir lloc quan es va ratificar l'acord de patrocini amb Spotify l'any passat. "Les empreses no volen que es coneguin els imports. Si ens neguéssim a acceptar aquestes clàusules de confidencialitat les empreses no voldrien firmar els acords", ha argumentat el vicepresident de màrqueting del Barça, Juli Guiu. La votació s'ha resolt amb 326 vots a favor, 39 en contra 24 en blanc.

Després d'una breu pausa per dinar, s'ha continuat amb l'assemblea. Aleshores, la vicepresidenta institucional i directiva responsable de l'Espai Barça, Elena Fort, ha informat els socis compromissaris sobre l'estat actual de la remodelació del Camp Nou, del qual ja s'ha enderrocat sencera la tercera graderia, i ha mostrat imatges virtuals de la reforma del projecte elaborada per la junta directiva de Joan Laporta i que, recentment, ha estat aprovada per l'Ajuntament de Barcelona. Una vegada més, Fort ha afirmat que el primer equip masculí de futbol tornarà a jugar al Camp Nou el novembre del 2024, amb una capacitat limitada, mentre no s'acaben del tot les obres, de 65.000 espectadors.

stats