Barça
Esports Barça 14/05/2022

Lewandowski s'acomiada del Bayern a l'espera d'un gest decidit del Barça per fitxar-lo

El davanter polonès, objectiu de Joan Laporta per a la davantera blaugrana, escenifica un adeu estratègic

3 min
Robert Lewandowski del FC Bayern Munic celebra després que el seu equip acabés la temporada com a campió de la Bundesliga

BarcelonaRobert Lewandowski és un gran especialista en anar de cara a barraca. Ho demostra l'enorme capacitat per marcar gols que ha exhibit durant l'última dècada sobretot a la Bundesliga, primer al Dortmund i després al Bayern. Fidel a aquest esperit, aquest dissabte el davanter polonès ha fet un pas decisiu en la gestió del seu futur immediat com a futbolista. Contrariat amb el club bavarès per la seva renovació –no vol mantenir-li el sou ni donar-li tres anys més de contracte–, ha fet servir l'últim partit de lliga –en què ha marcat un dels dos gols de l'equip– per escenificar un comiat amb l'afició i explicar públicament que ha decidit fer un canvi d'aires. "Vull marxar, no ampliaré el meu contracte amb el Bayern. Espero que les dues parts trobem una solució", ha dit Lewandowski, que enguany ha tornat a adjudicar-se la Bota d'Or com a màxim golejador europeu. Farà 34 anys a l'agost, però el seu rendiment és indiscutible. No s'ha lesionat en tot el curs i ha marcat 50 gols entre totes les competicions (35 a la Bundesliga, 13 a la Champions i 2 a la Supercopa).

L'olfacte del polonès i la seva inquietud per explorar nous reptes és una combinació molt interessant per al Barça, que necessita motius per il·lusionar-se en un marc de precarietat econòmica i foscor esportiva. També hi ajuda l'excel·lent relació de dues dècades que Pini Zahavi, representant del futbolista, té amb Joan Laporta, president blaugrana. Com que Erling Haaland marxarà al Manchester City, tot plegat fa que Lewandowski s'hagi convertit en la primera opció per lluir el dorsal 9 la temporada que ve al Camp Nou. Tant és que el fair play estigui excedit per fer grans operacions i que encara no s'hagi concretat cap de les cèlebres tres palanques econòmiques (CVC, BLM, Barça Studios) per salvar el club de les pèrdues. El pla per reclutar l'home gol del Bayern necessita foc lent en paral·lel a la feina de despatxos, i calia escenificar un final de cicle en aquest punt de la partida. Fins i tot els bavaresos, que fins ara s'havien mostrat inflexibles amb les intencions del futbolista, han hagut d'admetre que el tema va de debò. "Vaig parlar amb ell i em va dir que no volia acceptar la renovació", ha manifestat el director esportiu del Bayern, Hasan Salihamidzic, que també ha recordat que hi ha un contracte en vigor fins al 2023.

No hi ha 'fair play' per a res

Els dos gestos, el de Lewandowski i el del Bayern, passen la pilota al Barça, que ha esperat esdeveniments aquestes setmanes i ara ha de passar a l'acció amb una oferta econòmica per estovar els alemanys. Amb la butxaca una mica menys buida després de vendre Coutinho a l'Aston Villa i la porta oberta a un possible traspàs de Frenkie de Jong, el club blaugrana ja sap que haurà d'oferir un mínim de 30 milions per reclutar el davanter més efectiu del continent. Mentrestant, la direcció esportiva i l'àrea econòmica hauran de generar estalvis perquè l'operació es pugui encabir en els límits salarials que marca la Lliga. Cal recordar que el club està en negatiu i que només pot inscriure altes en virtut de la norma 1/4 o 1/3. És a dir, en funció dels actius que surtin, per apuntar nous jugadors primer ha d'alliberar l'equivalent a tres o quatre vegades el seu valor. La feinada als despatxos serà dura en aquest sentit. Començant per dues novetats ja tancades, les de Kessié i Christensen, que ara mateix no podrien ser inscrites.

En la roda de premsa prèvia al partit contra el Getafe d'aquest diumenge (19.30 h, M. LaLiga), l'entrenador del Barça, Xavi Hernández, va haver de respondre a diverses preguntes sobre planificació esportiva. En la línia del que ja havia dit en compareixences precedents, l'egarenc va insistir en la necessitat de "tenir dos jugadors competitius per posició", una premissa que la plantilla actual no compleix. També va situar el focus en la qüestió econòmica, concretament quan li van traslladar la possibilitat de veure De Jong lluny del Camp Nou. "Per a mi és molt important. Ha sigut titular gairebé sempre, tret de quan ha hagut de rotar perquè estava cansat. Per a mi és fonamental, però tots depenem de la situació econòmica del Barça", va argumentar Xavi, que és conscient que haurà de fer renúncies si vol reforçar determinades zones del camp. En relació a l'edat avançada de futuribles com Lewandowski, l'entrenador culer va fer una defensa del rendiment per sobre de l'edat: "He fitxat Alves amb 38 anys. Hi ha futbolistes que es cuiden molt. Mireu Ibrahimovic, Modric, Cristiano Ronaldo, Messi... L'important no és l'edat, sinó millorar el que tenim".

stats