11/04/2024

Que no ens enganyin: els jedis són del Barça

2 min
El 'tifo' d''Star Wars' abans del PSG-Barça

El Barça torna de París després d’haver fet esclatar l’Estrella de la Mort, però sabent que l’Imperi contraatacarà. Per molt que els aficionats del PSG s’entestin a reinterpretar la mitologia de George Lucas, qualsevol amant de Star Wars sap que qui té el poder i els diners, ara mateix, és l’emperador Nasser Al-Khelaifi. Els paral·lelismes són fàcils: fins i tot tenen d’entrenador un jedi seduït pel cantó fosc de la força: Luis Enrique. El mestre Yoda Cruyff es mira la guerra futbolística des del cel, amb el seu esperit sempre present. La seva filosofia, encara que vulguin comprar-la a cop de talonari des de Qatar, mai formarà part d’un club sense identitat pròpia que, tot sigui dit, cada any fracassa en l’objectiu de guanyar la Champions. Els rebels de debò els lidera un Xavi Skywalker en creixement i ja donen arguments per anar recuperant el domini perdut a la galàxia en aquests darrers temps. 

Sí, el que va fer el Barça a París és exactament això: un acte de rebel·lia contra multitud de factors desfavorables. S’enfrontava als seus propis fantasmes, amb la plantilla limitada per una economia paupèrrima i contra un equip que no només té Mbappé, sinó que els va pispar sense oposició la nineta dels ulls de l’entrenador. Al Barça, però, la rebel·lió també s’ha produït internament: després de la tempesta del Vila-real, Xavi i el vestidor han reaccionat de manera molt cohesionada contra tot allò que no els agradava de si mateixos. És especialment extraordinària la irrupció de Pau Cubarsí, amb edat de jugar els quarts de final de la Champions a la Play i no pas a la gespa. A partir de la seva aparició i de la intervenció de Xavi amb els rols reinventats de Christensen i Raphinha, l’equip ha fet un salt endavant que l’ha portat fins aquí. Qui gosava somiar fa unes setmanes amb unes semis?

El gran triomf del Barça ja és aquest: començar a esquerdar la narrativa negativa europea que el persegueix a partir de la fe, l’amor propi i el compromís. És cert que, tot i l’avantatge de l’anada, el més normal continua sent que els padawans i els ewoks no puguin acabar amb l’Exèrcit Imperial, però de moment ningú els prendrà haver pogut assaborir una victòria amb tota aquesta càrrega simbòlica. L’avís del que els espera al repte de dimarts queda resumit en els primers 10 minuts de la segona part del Parc dels Prínceps, però ja saben fer bona la lliçó del mestre Yoda: “Fes-ho o no ho facis, però no ho intentis”. Ara només caldrà que la força els acompanyi una mica més.

stats